Protest opozicije u Tirani / - FOTO: PRTSC/X
08/10/2024 u 07:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Najmanje 13 povrijeđenih tokom demonstracija u Tirani

Sukobi su izbili u ponedjeljak uveče u Tirani tokom demonstracija desničarske opozicije koja zahtijeva ostavku premijera Edija Rame, pri čemu je desetoro povrijeđeno na strani policije po njenim riječima, a najmanje troje na strani demonstranata, saznaje AFP.

Prethodno su se hiljade ljudi okupile u glavnom gradu Albanije na poziv desničarske opozicije.

Prvi sukobi izbili su ispred zgrade Vlade kada su demonstranti pokušali da probiju policijski kordon, neki s "molotovljevim koktelima".

Masa je potom krenula ka sjedištu Socijalističke partije Edija Rame gdje su "molotovljevim koktelima" zapaljeni ulazna vrata i transparent s likom premijera.

Drugi demonstranti su gađali Ministarstvo unutrašnjih poslova i autobusku stanicu, palivši smeće.

Demonstranti traže ostavku Rame i uspostavljanje privremene tehonkratske vlade koja će upravljati tekućim poslovima do parlamentarnih izbora već zakazanih za iduću godinu.

- Nastavićemo naše akcije građanske neposlušnosti sve dok Rama ne podnese ostavku - rekao je novinarima Fljamur Noka, zvaničnik opozicione, Demokratske stranke.

(VIDEO) Protest u Albaniji: Opozicija traži uvođenje tehnokratske vlade

Poslanici te stranke su prije nedelju dana iznijeli stolice ispred Parlamenta i zapalili ih, kao i lutke s likovima premijera Rame i ministara, i tukli se s obezbeđenjem jer je jedan njihov kolega kažnjen zatvorom zbog klevete ministra.

Poslanici opzicione Demokratske stranke su protestovali zbog zatvaranja nekoliko dana ranije poslanika Ervina Salijanjija kažnjenog zatvorom jer je 2018. godine tražio ostavku tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova zbog optužbi da je njegov brat trgovao drogom što se kasnije pokazalo kao izmišljeno.

Salijanji od kraja septembra izdržava jednogodišnju kaznu zatvora, na koju se žalio Vrhovnom sudu. On je osuđen zbog "lažnog svjedočenja", odnosno klevete, ali opozicija tu aferu smatra "slijepim aktom osvete i političkog terora nad Demokratskom partijom", optužujući Ramu da je on to izazvao.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. oktobar 2024 07:44