Протести у Француској / - принтскрин Твитер
12/02/2022 u 07:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Протести у Француској: Конвоји из цијеле земље стижу у Париз

Инспирисани протестом у Канади, окупљени грађани су конвој у Лиону дочекали француским и канадским заставама.

Француска престоница врви од оклопних возила и полиције распоређене у граду како би спријечили да демонстрације назване Конвоји слободе паралишу град. Инспирисани протестом камионџија у Канади, који већ двије недјеље улице у центру Отаве држе под блокадом, француски демонстранти су најавили Конвој слободе у Паризу од 11. до 14 фебруара.

Полиција је јуче поставила контролне пунктове на уласку у град и најавила да неће дозволити да се у Паризу онемогући слобода кретања. Међутим, конвоји из читаве Француске већ су увелико јуче били на путу за Париз, а данас се очекују покушаји пробијања блокада.

На прилазима граду синоћ су забиљежене огромне колоне возила на контролним пунктовима, а према снимку са друштвених мрежа на једном од њих било је, како наводе, око 500 визила која су чекала да прођу.

Инспирисани протестом у Канади, окупљени грађани су конвој у Лиону дочекали француским и канадским заставама.

Многи грађани су рекли да су ријешили да порџе конвој због, како наводе, мјера које их ограничавају у нормалном животу, а не против вакцине коју је већина, од око 80 дсто Француза примила.

Тако су бројни грађани подржали конвој пружајући им подршку на путу до Париза. Један такав снимак забиљежен је приликом уласка конвоја у Ремс.

Конвоји који су кренули из Тулуза, Орлеана, Бајонија и Монпељеа испраћени су аплаузима, пјесмом и ватрометом:

Иако је Париз пун оклопних возила, и контролних пунктова на улазу у град, камиони, камп приколице па чак и трактори кренули су још јуче како би за викенд могли да се прикључе протесту у престоници Француске.

Дио конвоја који је кренуо из Нице синоћ је стигао до Лиона гдје је дочекан окупљеним људима који им дају подршку пред наставак пута за Париз.

Конвој од, како се наводи, стотине возила кренуо је јуче из Авињона пут Париза.

На истоку Француске, у Дижону, судећи по снимцима са друштвених мрежа, активисти су припремили мноштво намирница, воде, сокова и других потрпштина за предстојећи протест.

Kurir.rs, Foto: EPA /Yoan Valat

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 19:00