Zastava Francuske / - WIKIPEDIA
26/06/2024 u 20:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vlada Francuske naredila raspuštanje ekstremističkih grupa

Četiri dana prije prvog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, na kojima bi moglo da dođe do porasta podrške političkim ekstremima, Vlada je danas naredila raspuštanje većeg broja ekstremno desničarskh i radikalnih muslimanskih grupa.

Ministar unutrašnjih poslova Žerar Darmanen je saopštio da je vlada naredila raspuštanje više ekstremno desnih i "radikalnih islamističkih" grupa. U nizu uredbi kao razlog za njihovo ukidanje navodi se rizik od nasilja.

Zabrana se odnosi na GUD, grupu poznatu po nasilju i antisemitizmu čiji su članovi pružali podršku krajnje desničarskoj političkoj liderki Marin Le Pen.

Njena partija Nacionalni zbor vodi u svim anketama uoči izbora u dva kruga 30. juna i 7. jula, a Makronov centristički savez daleko zaostaje. Međutim, ishod izbora nije izvjestan zbog složenog sistema glasanja u dvije faze i potencijalnih političkih saveza.

Francuska ekstremna desnica bi mogla da dobije apsolutnu većinu na izborima

Ovo je prvi put od nacističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata da bi u Francuskoj mogla da se izabere vlada krajnje desnice.

Makron je raspisao izbore, jer je njegova stranka pretrpjela težak poraz od krajnje desnice na izborima za Evropski parlament.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 20:57