Александар Вучић / - ФОТО: ПРЕДСЕДНИШТВО СРБИЈЕ
19/07/2021 u 20:26 h
Портал ДанПортал Дан
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вучић: Дијелићемо судбину Срба са Космета, Албанце не интересује договор

Доставили смо и на енглеском језику нашим европским медијаторима, показали фотографије, и пребијеног дјечака Николе Перића и Ранка Бацића и случај Драгице Гашић и све што се дешавало, погрдне графите на цркви у Приштини и представили таксативно инциденте у којима су углавном Срби жртве или српски сакрални објекти, навео је Александар Вучић

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да Албанце не интересује да пруже било какав одговор и да је са Аљбином Куртијем немогуће договорити се ни који је дан данас. Нагласио је да ће Београд бити уз своје људе на КиМ и да ће дијелити њихову судбину.

Александар Вучић је, говорећи у Дневнику РТС-а из Брисела, рекао да је Аљбин Курти током данашњег састанка истицао да је Србија починила троструки геноцид над Албанцима и да Србија треба да се суочи са прошлошћу.

– Сем чињенице да су Дачић и Одаловић Милошевићеви злочинци, а ја правни савјетник Шешеља, то је оно са чим су дошли. Суштина је у троструком геноциду над њима, 1878, нисам разумио да ли је мислио на Други светски рат када су били преко Бали Комбатар нацистичког покрета дио СС јединица, а трећи је 1999. пошто је нагласио је да то само последњи у том in continuum геноцида које је Србија починила – рекао је Вучић за РТС.

Вучић је истакао да га највише брине  то што су, каже, одбили да потпишу три предлога које је ЕУ дала, а међу којима и интензификовање рада на проналаску несталих особа и уздржавање од акција на терену које би могле да проузрокују нестабилност, проблеме, несигурност, угрожавање мира.

– То су предлози ЕУ, унапријед припремљени и ми смо се сагласили од прве до треће тачке, од А до Ш, они нису хтјели да прихвате ништа, инсистирали на суочавању са прошлошћу, позивали се на Наташу Кандић, Ненада Чанка, Душана Михајловића и говорили да сви морамо да одговарамо и кад Србија прихвати да је починила много геноцида над Албанцима, да тек онда може да се разговара о будућности иако су опомињани од представника ЕУ да треба да се прича о будућности, он је рекао да не може да се прича о будућности ако се не раскрсти са прошлошћу – навео је Вучић.

Вучић је поручио и да ће дијелити судбину Срба на Космету, те да Албанце не занима списак од 80 инцидената над Србима на Космету који су се десили ове године.

– Доставили смо и на енглеском језику нашим европским медијаторима, показали фотографије, и пребијеног дјечака Николе Перића и Ранка Бацића и случај Драгице Гашић и све што се дешавало, погрдне графите на цркви у Приштини и представили таксативно инциденте у којима су углавном Срби жртве или српски сакрални објекти. На то нема одговора, то их не занима, шта год кажете, они кажу не, не, ви сте починили геноцид 1878, године када је Србија добила независност на Берлинском конгресу, и оптужују нас за период од тад до 1884. и донели дјела двојице албански аутора о томе. Када смо их упознали са радом Нусрет Плана и показали да се позива у својим књигама, које су есенција свих албанских напада на Србе, на УЧК архиве и кад питате, ћуте, као и за ЗСО неће да говоре – указао је Вучић.

Он је истакао и да Албанце, не интересује да пруже било какав одговор.

– Ми смо се борили и чини ми се да је и ЕУ јасно шта се збива, али је много тешко и веома сам забринут посебно због избјегавања да прихвате другу тачку јер је то огроман проблем за наше људе на КиМ, ми ћемо бити уз њих и дијелићемо њихову судбину – истакао је Вучић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:21