Зоран Заев / - РТРС
06/10/2021 u 23:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Заев: Потези предсједника Бугарске увреда за грађане Македоније

Скопље је преузело све неопходне кораке у својој надлежности за деблокирање процеса проширење ЕУ на Западни Балкан, навео је он

Премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев изјавио је да је на Самиту за Западни Балкан у Крању добијена још једна снажна потврда да се само једна чланица ЕУ, Бугарска, противи интеграцији и почетку преговора његове земље за чланство у Унији, преноси N1.

-На жалост и огромно разочарење, моје лично и вјерујем свих наших грађана, блокада долази од нашег сусједа Бугарске. Поруке предсједника (Француске Емануела) Макрона и кацеларке (Њемачке Ангеле) Меркел су јасне – за решења треба гледати напријед ка будућности, а не копати по прошлости. На жалост, нисам сугуран да је предсједник (Бугарске Румен) Радев разумио ту поруку- рекао је Заев у изјави медијима по завшетку Самита ЕУ и Западни Балкан у Брду код Крања.

Како је истакао премијер Сјеверне Македоније, „кораци и блокаде које Радев предузима у име Бугарске су увреда за македонске грађане“ и „македонски народ са свом својом мирољубивости не може да оправда те блокаде“.

-Мој народ је мени дао мадат да стварам решења, није ми дао мадат да оправдавам политике прошлости- рекао је Заев и истакао да не постоји земља чланица ЕУ која има било каве замјерке на реформе.

-Наш напредак у интеграцији у ЕУ првенствено треба да зависи од унутрашњих реформи повезаних са европским стандардима, а не од билатералних питања. Зато смо посвећени решавању билатералних спорова који се вуку из прошлости, а доказ за то су Преспански договор (са Грчком) и Договор са Бугарском из 2017. године- рекао је премијер Сјеверне Македоније.

Према његовим ријечима, није нова вијест да је за власти у Скопљу прихватљиво, у духу европских добросусједских односа, да интензивирају разговоре са сусједном Бугарском, али и да није нова вијест да имају јасан и гласан став о идентитетским питањима, а то је да македонски идентитет није тема за разговор.

-Ми кажемо – да, можемо и морамо, двије стране, одмах после избора у Бугарској и Сјеверној Макдонији, са искреном политичком вољом да преузмемо одлучне кораке за решавање отворених питања- рекао је Заев у Крању, истичући да је Скопље преузело све неопходне кораке у својој надлежности за деблокирање процеса проширење ЕУ на Западни Балкан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:03