/ фото: Иван Петровић
30/11/2021 u 15:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Због смрти младе Словенке вакцина "Јohnson&Јohnson" одсад само уз потпис

У словенској јавности таква се одлука и очекивала с обзиром да се радило о млађој особи која није имала никакве коморбидитете

Словенски министар здравства Јанез Поклукар најавио је у уторак потпуно обустављање вакцинације векторском вакцином "Јohnson&Јohnson" у Словенији, након што је потврђен и други случај да је та вакцина изравно повезана са смрћу вакцинисане особе, пише Аваз.

- Предложит ћемо да се вакцинација том вакцином омогући само на изричит захтјев и уз власторучни потпис особе, казао је Поклукар на конференцији за новинаре, не искључујући могућност да би се због нежељених посљедица слично рјешење могло донијети и за вакцину "AstraZenece".

Узрок смрти 20-годишње Љубљанчанке Катје, која је умрла крајем септембра, недвојбено је била повезана са вакцинацијом против ковида-19 векторском вакцином "Јohnson&Јohnson", потврдило је у уторак посебно медицинско вијеће које је формирано одмах након тог трагичног случаја, додавши да је одлука свих пет чланова комисије о томе била једногласна.

У словенској јавности таква се одлука и очекивала с обзиром да се радило о млађој особи која није имала никакве коморбидитете.

Млада Словенка умрла је у болници крајем септембра, мање од двије седмице након вакцинације, од посљедица угрушака и крварења у мозгу. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:18