Volodimir Zelenski / - EPA-EFE/JULIA NIKHINSON/POOL
10/10/2024 u 11:08 h
dAN PORTALdAN PORTAL
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zelenski nakon Dubrovnika ide na evropsku turneju

Nakon što je iz Hrvatske apelovao da EU primi “sve demokratske nacije Evrope”, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kreće na evropsku turneju koja će ga do subote odvesti u Pariz, London, Rim i Berlin

Ova turneja dolazi u vrijeme kada je ukrajinska vojska u poteškoćama na istočnom frontu, suočena s ruskom vojskom koja napreduje. I to manje od mjesec dana prije neizvjesnih američkih predsjedničkih izbora, čiji bi ishod mogao ugroziti ključnu podršku Vašingtona Kijevu, prenose agencije.

Zelenski, koji je nedavno izrazio žaljenje što Zapad „razvlači“ isporuke raketa dugog dometa za njegovu zemlju, očekuju u četvrtak u Parizu, gdje će se sastati s predsjednikom Emanuelom Makronom, a zatim u petak u Rimu, gdje će ga primiti papa Franjo, objavili su Julisejska palata i Vatikan.

Iz Dubrovnika, gdje je učestvovao na samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa, najavio je da će se idućih dana sastati i s britanskim premijerom Kirom Starmerom u Velikoj Britaniji, kao i sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni u Italiji.

U petak Zelenskog očekuju u Njemačkoj, gdje je u subotu trebalo da učestvuju na sastanku o odbrani Ukrajine, koji je odložen nakon što je američki predsjednik Džozef Bajden otkazao put zbog uragana Milton koji prijeti Floridi. Zelenskog će u Berlinu primiti kancelar Olaf Šolc.

Ukrajinski mediji tvrdi da kancelarija Zelenskog vrši pritisak

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. oktobar 2024 11:08