Volodimir Zelenski / - EPA
10/10/2024 u 20:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zelenski predstavio Makronu "plan pobjede"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predstavio je danas tokom sastanka u Parizu u francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu "Plan pobjede" u borbi protiv ruske agresije.

- Danas sam sa Emanuelom Makronom podijelio ukrajinske planove, plan za pobedu i upoznao ga sa situacijom na bojnom polju - rekao je Zelenski na zajedničkom brifingu sa Makronom.

On je zahvalio Makronu i Francuskoj na podršci Ukrajini od samog početka ruske invazije u punom obimu.

- Zahvalni smo na svemu, na pripremama za zimu. Potrebna nam je vaša podrška i zahvalan sam za sve što ste učinili za nas - rekao je Zelenski, prenosi Interfaks Ukrajina.

Francuski predsjednik Emanuel Makron potvrdio je kontinuiranu podršku Francuske ukrajinskom otporu.

- I ovdje želim još jednom da ponovim podršku Francuske ukrajinskom otporu u suočavanju sa agresivnim ratom Rusije. Ovo je bio važan trenutak. Za nas je to takođe bio važan korak da bismo mogli da razgovaramo sa predsjednikom o narednim nedjeljama i mjesecima o vojnim i diplomatskim aktivnostima - rekao je Makron na konferenciji za novinare, poslije razgovora sa Zelenskim u Jelisejskoj palati.

Ukrajinski mediji tvrdi da kancelarija Zelenskog vrši pritisak

Makron je rekao da je ukrajinski lider "detaljno izložio svoj plan rada u narednim nedjeljama". Zelenski danas će se u Rimu sastati sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni, a očekuje se da italijanskim zvaničnicima predstavi ukrajinski ‘‘plan pobjede‘‘ u ratu protiv Rusije.

Sastanak će se održati večeras u 20.15 časova u vili Dorija Pamfilj u Rimu, nakon razgovora Zelenskog sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom u Parizu, prenosi Ađencija nova. Zelenski je ‘‘plan pobjede‘‘ predstavio SAD prošlog mjeseca tokom posjete Generalnoj skupštini UN, a očekuje se da ukrajinski lider na ovoj turneji predstavi plan ostatku država G7, uključujući Italiju, koja trenutno presjedava grupom.

Ukrajinski predsjednik se ranije danas susreo sa britanskim premijerom Kirom Starmerom u Londonu, nakon čega je otišao u Pariz na sastanak sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

Kako se navodi, Zelenski će se sjutra sastati sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom i papom Franjom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. oktobar 2024 20:12