Volodimir Zelenski / - EPA
27/06/2024 u 22:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zelenski u Briselu potpisao tri bezbjednosna sporazuma

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je, tokom prvog dana samita Evropske unije (EU) u Briselu, bezbjednosne sporazume sa evropskim blokom, Estonijom i Litvanijom.

Dvodnevni samit, na kojem će se raspravljati o pomoći Ukrajini u odbrani od ruske invazije, održava se nekoliko dana nakon što je EU započela zvanične pregovore o pristupanju Kijeva, podsjeća Rojters.

Ukrajina, koja se od februara 2022. godine brani od ruske invazije punog opsega, ove je godine potpisala bezbjednosne sporazume sa 17 država.

Sporazum sa EU jača podršku bloka Kijevu u devet područja bezbjednosne i odbrambene politike, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

U nacrtu sporazuma koji je dobio RSE navodi se da EU podržava reforme Ukrajine i njen pristupni put ka Uniji, uz napomenu da ukupna pomoć evropskog bloka Ukrajini iznosi gotovo 100 milijardi EUR, uključujući 35 milijardi vojne podrške.

- EU je odlučna da nastavi da Ukrajini i njenom narodu pruža svu potrebnu političku, finansijsku, privrednu, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku koliko god je potrebno - navodi se u dokumentu.

Naglašava se da Rusija ne smije pobijediti u tom ratu i dodaje se da Ukrajina mora da vrati svoju teritoriju koju je pripojila Moskva.

Sporazum navodi obaveze u pogledu isporuke vojne opreme, vojne obuke i saradnje između evropske i ukrajinske odbrambene industrije.

Sporazumi koje je Zelenski potpisao s Litvanijom i Estonijom na samitu EU namijenjeni su dopuni drugih sličnih sporazuma potpisanih između Ukrajine i njenih saveznika.

To nijesu paktovi o uzajamnoj obrani, ali predstavljaju obećanja da će Ukrajini pružiti oružje i drugu pomoć i odvratiti svaku buduću invaziju.

EU zvanično otvorila pristupne pregovore sa Ukrajinom

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 22:53