Volodimir Zelenski / EFE-EPA FILE/THIBAULT CAMUS
19/07/2024 u 19:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zelenski u Londonu obnovio poziv Zapadu o korišćenju oružja na teritoriji Rusije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se na sastanku britanskog kabineta gdje je ponovio poziv zapadnim saveznicima da dozvole dalekosežne napade na teritoriju Rusije i pozvao Veliku Britaniju da ubijedi partnere da uklone organičenja o ukrajinskoj upotrebi njihovog oružja.

Britanski premijer Kir Starmer dočekao je Zelenskog, koji je postao prvi strani lider koji se lično obratio kabinetu od bivšeg predsjednika SAD Billa Klintona 1997. godine, prenosi Gardijan.

Zelenski je na bilateralnom sastanku sa Starmerom prije sastanka kabineta zahvalio Velikoj Britaniji na ”jedinstvu“ sa Kijevom i podršci Ukrajini.

Starmer je na bilateralnom sastanku rekao da je britanski parlament ujedinjen kada je riječ o podršci Kijevu i nazvao posjetu Zelenskog ”posebnim trenutkom”.

Britanija je u četvrtak objavila sankcije za 11 brodova koji se koriste za transport ruske nafte. Nove mjere protiv takozvane ruske ”flote iz sjenke“ uključuju planove za dijeljenje podataka o mreži starijih tankera koji se koriste za isporuku ruske nafte, kako bi se pojedina plovila mogla identifikovati i preduzeti mjere protiv njih.

Zelenski pozvao Zapad da ubrza obećane isporuke oružja Ukrajini

Starmer je takođe predstavio Ugovor o podršci izvozu odbrane, koji će potpisati ministri odbrane, a koji će Ukrajini omogućiti da iskoristi 3,5 milijardi funti finansiranja za izvoz.

On je prošle sedmice na samitu NATO-a ponovio obećanje bivšeg premijera Rišija Sunaka da će Britanija isporučivati tri milijarde funti godišnje vojne podrške Ukrajini do 2030-31. i dalje ako bude potrebno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 19:53