Volodimir Zelenski / - EPA-EFE
06/09/2024 u 16:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zelenski zatražio dozvolu da gađaju ciljeve dublje unutar Rusije: "Neka oni traže mir"

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u Njemačkoj pozvao vojne vođe zapadnih zemalja da dozvole Ukrajini da gađa ciljeve duboko na ruskoj teritoriji.

Sastanak Odbrambene kontakt-grupe Ukrajine podudara se sa prvom ofanzivnom operacijom ukrajinske vojske na tlu Rusije dok se na svom tlu suočava sa značajnom prijetnjom ruskih snaga u blizini Donbasa.

- Treba da imamo ovu mogućnost (napada), ne samo na podijeljenoj teritoriji Ukrajine, već i na ruskoj teritoriji, tako da Rusija bude primorana da traži mir. Moramo da natjeramo ruske gradove, pa čak i ruske vojnike da razmišljaju o tome šta im treba: mir ili Putin- rekao je Zelenski Kontakt-grupi u Vazduholovnoj bazi Ramštajn.

Do danas SAD nisu bile voljne da olabave ograničenja na korišćenje raketa dugog dometa koje isporučuju Ukrajini, iz zabrinutosti da bi to moglo dodatno eskalirati sukob.

Zelenski: Očajnički nam je potrebna dozvola partnera za udare na aerodrome

Međutim, kanadski ministar odbrane Bil Bler rekao je da ga je Zelenski ubijedio da podrži ovaj predlog i da se nada da će i drugi zapadni saveznici stati iza tog zahtjeva.

- Jedna od stvari koje su nam predsjednik Zelenski i njegovi ministri vrlo jasno rekli jeste da trpe napade iz vazdušnih baza i vojnih objekata koji se nalaze unutar Rusije - rekao je Bler.

- Podržavamo njihov zahtjev za dozvolu, ali to je i dalje odluka naših saveznika - dodao je on.

Do sada iznenadni napad na teritoriju ruske oblasti Kurska nije odvratio fokus predsjednika Rusije Vladimira Putina sa zauzimanja ukrajinskog grada Pokrovska gdje su važne pruge i veze za snabdijevanje ukrajinske vojske. Gubitak Pokrovska mogao bi da ugrozi druge ukrajinske gradove.

- Dok je (ukrajinska ofanziva na) Kursk stavio Rusiju u defanzivu, znamo da je Putinova zloba duboka, a Moskva vrši pritisak, posebno oko Pokrovska - rekao je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Ovonedjeljni veliki vazduhoplovni napadi Rusije su podstakli Zelenskog da traži da SAD dodatno olabave ograničenja i Ukrajina dobije još veće dozvole za dublje udare na rusku teritoriju.

Zelenski je takođe rekao da obećani oružani sistemi „ne stižu dovoljno brzo“ i da je broj sistema protiv-vazduhoplovne odbrane koji još nisu isporučeni „znatan“, rekao je on.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus je rekao da obećani sistemi, posebno protiv-vazduhoplovni „Patriot“, moraju biti isporučeni da bi pomogli Ukrajini da zimus odbrani električnu mrežu i drugu infrastrukturu.

Prošle godine Rusija je više puta gađala elektroenergetske sisteme u Ukrajini.

Tokom sastanka Ostin je najavio da će Bajdenova administracija Ukrajini dati naoružanje u vrijednosti od još 250 miliona dolara.

Zapadne zemlje su sarađivale sa Ukrajinom u nabavci zamjenske rakete za njene sisteme protiv-vazduhoplovne odbrane S-300 iz sovjetske ere, rekao je Ostin.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 17:03