Gadafi / Gadafi
10/09/2021 u 17:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гадафијев син након затвора отишао у Турску

Сади Гадафи, бивши фудбалер са репутацијом плејбоја, био је у затвору у Триполију од 2014. године и ослобођен је у недељу

Син свргнутог либијског вође Моамера Гадафија отишао је у Турску, рекао је његов портпарол.

 - Либијска влада је тражила да Сади Гадафи одмах напусти Либију послије пуштања на слободу. Сади Гадафи изабрао је да оде у Турску… његов долазак је организовало турско министарство спољних послова - рекао је портпарол за турски портал Хаберлер.цом.

Сади Гадафи, бивши фудбалер са репутацијом плејбоја, био је у затвору у Триполију од 2014. године и ослобођен је у недељу када је такође пуштено више сарадника бившег либијског диктатора који је владао Либијом од 1969. до 2011.

Портпарол Гадафијевог сина рекао је да су Египат и Саудијска Арабија такође изразили спремност да га приме, али да су све укључене стране биле за Турску, да је то било најједноставније са логистичке стране и да је то сам Сади желио.

Сади Гадафи је у марту 2014. године изручен Либији из Нигера гдје је побјегао послије побуне 2011. у којој је његов отац свргнут и убијен. Њему је суђено, а апелациони суд у Триполију га је у априлу 2018. ослободио кривице за убиство бившег тренера фудбалског клуба Ал Итихад из Триполија Башира Рајанија 2005. године.

Либија је од 2011. године у хаосу обиљеженом последњих година постојањем ривалских власти на истоку и на западу земље. Паралелно са политичким процесом да се земља извуче из кризе улажу се напори на остварењу националног помирења, што пре свега подржавају УН.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:58