/ foto youtube
21/08/2021 u 10:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кина дозволила паровима треће дијете

Стални комитет Националног народног конгреса усвојио је измјене закона у петак као дио вишедеценијског напора владајуће Комунистичке партије

Кина је усвојила измјену Закона о планирању породице којом се омогућава паровима да имају троје дјеце, покушавајући да спријечи демографску кризу која би могла да угрози њене наде у повећање просперитета и глобални утицај.

Стални комитет Националног народног конгреса усвојио је измјене закона у петак као дио вишедеценијског напора владајуће Комунистичке партије да диктира величину породица у складу са политичким директивама.

Од осамдесетих година прошлог вијека, Кина је за већину парова величину породице строго ограничила на само једно дијете, спроводећи такву политику уз пријетње новчаним казнама или губитком посла, што је довело до злоупотреба, укључујући присилне абортусе, преноси ртцг портал.

Преферирање синова довело је до полно селективних побачаја, што је створило огромну неравнотежу у односу полова.

Правила су први пут ублажена 2015. године када је родитељима дозвољено да имају двоје дјеце јер су званичници очито схватили да ће Кина остарити прије него што постане богата.

Најмногољуднија земља свијета је дуго хвалила политику једног дјетета као инструмент којим је спријечено 400 милиона нових рођења, чиме су уштеђени ресурси и подтакнут привредни раст.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:22