/ илустрација FOTO TWITTER.COM/EBRD
22/09/2021 u 09:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ОЕЦД незнатно снизио прогнозу свјетског раста

Прогноза раста је у најновијим прогнозама коригована са 5,8 одсто на 5,7 одсто

Организација за економску сарадњу и развој (OECD) незнатно је снизила прогнозу свјетског раста за ову годину, указујући на неједнак опоравак земаља у зависности од нивоа вакцинације и јавне подршке током коронакризе.

Прогноза раста је у најновијим прогнозама коригована са 5,8 одсто на 5,7 одсто. За наредну годину се очекује мало јача економска активност него што је претходно предвиђено, од 4,5 одсто, што је 0,1 процентни поен више него раније, преноси Бизнисинфо.

- Економски раст се опоравио ове године захваљујући снажној подршци јавних власти, ефикасном вакцинисању и поновном покретању бројних економских активности- наводи се у извјештају OECD-a.

Из те организације су навели да је након историјске рецесије прошле године, када је свјетска привреда пала 3,5 одсто, свјетски бруто домаћи производ (БДП) данас виши него прије пандемије.

OECD је значајно подигао прогнозе за еурозону, која би требало да забиљежи раст БДП-а од 5,3 одсто, у односу на 4,3 одсто колико је процијењено у мају.

Међутим, изгледи су погоршани за Сједињене Америчке Државе, гдје се према новој прогнози очекује раст од шест одсто у односу на претходних 6,9 одсто. За Кину OECD није промијенила предвиђања за ову годину, па остаје очекивани привредни раст од 8,5 одсто ове године и 5,8 одсто наредне.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 13:55