Eksplozije u vojnoj bazi u Bjelorusiji / skrinšot
11/08/2022 u 22:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Eksplozije u bjeloruskoj vojnoj bazi možda djelo Ukrajine

Epidemija tehničkih incidenata u vojnim bazama na Krimu i u Belorusiji upozorenje ruskoj vojsci: zaboravite na Ukrajinu, skinite uniformu i odlazite, napisao ukrajinski funkcioner Mihailo Podoljak na Tviteru

Bjelorusija je u četvrtak potvrdila da se desilo više eksplozija u jednoj vojnoj bazi nedaleko od granice sa Ukrajinom i saopštila da je uzrok eksplozija „tehnički incident" .

Najmanje osam eksplozija dogodilo se oko ponoći u blizini vojnog aerodroma Zjabrovka, prenose svjetske agencije.

Bjelorusko Ministarstvo odbrane zvanično je saopštilo je da se „motor vozila zapalio posle zamjene” i da „nije bilo žrtava”.

Incident je uslijedio nakon snažnih eksplozija u ruskoj vazdušnoj bazi Saki na aneksiranom Krimu, za koje je Moskva takođe rekla da su bile nesrećni slučaj.

Ukrajina je odbila da javno preuzme odgovornost za eksplozije u bazi, ali nije isključila ni da stoji iza njih.

Gotovo identični krateri na satelitskim snimcima i istovremene eksplozije pokazuju da je moguće da je vojni aerodrom bio pogođen novim oružjem dugog dometa koje može zaobići rusku protivvazdušnu odbranu.

Posle izveštaja o eksplozijama i u Bjelorusiji, savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak govorio je o „epidemiji tehničkih incidenata“.

„Epidemija tehničkih incidenata u vojnim bazama na Krimu i u Belorusiji trebalo bi da posluži kao upozorenje ruskoj vojsci: zaboravite na Ukrajinu, skinite uniformu i odlazite“, napisao je Podoljak na Tviteru.

"Nećete se osjećati bezbedno ni na okupiranom Krimu, ni u okupiranoj Belorusiji. Karma će vas stići bilo gde", dodao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 13:20