Срегеј Гаврилов / - Дума
24/06/2021 u 10:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гаврилов у руској Думи: Црна Гора ризикује унутарсрпски раздор

- Покушаји ревидирања историје, укључујући и драматичне догађаје у Сребреници упркос томе што је доказано да то није геноцид, довешће до компликовања балканског чвора, што је усмјерено на погоршање унутарсрпских односа између Црне Горе и Србије, на јачање улоге НАТО и спречавање развоја региона у цјелини – рекао је Гаврилов

Ревизија процјене догађаја повезаних са страдањем у Сребреници из 1995. године, коју спроводе власти Црне Горе, довешће до заоштравања ситуације у региону, сматра предсједник Комитета Државне думе Русије за развој грађанског друштва, питања друштвених и верских организација Сергеј Гаврилов.

– Патријарх српски Порфирије потпуно је у праву. Покушаји ревидирања историје, укључујући и драматичне догађаје у Сребреници упркос томе што је доказано да то није геноцид, довешће до компликовања балканског чвора, што је усмјерено на погоршање унутарсрпских односа између Црне Горе и Србије, на јачање улоге НАТО и спречавање развоја региона у цјелини – рекао је Гаврилов, преноси Спутњик.

Према његовом мишљењу, чланице НАТО од Црне Горе стварају полигон за геополитичке конфронтације.

Гаврилов је додао да се улажу напори да се растури јединство православног, словенског свијета.

– То што видимо у Украјини је у ствари копија онога што се дешава у Македонији, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Хрватској, када се предузимају покушаји да се разбије један народ, цивилизација, вјера из најразличитијих, често вјештачких, разлога… Ту технологију раскола и националистичке хистерије не видимо само на Балкану, него и у другим земљама, укључујући и Украјину – оцјењује Гаврилов.

Како је истакао, разлог економских успјеха Србије је у томе што “она не ратује, гради мирне односе са сусједима, али прије свега, Србија високо цијени односе са својим историјским савезником – Русијом, против које је одбила да уведе санкције”.

– То је примјер за развој: мир, поштовање интереса националних и вјерских заједница, историјско пријатељство са Русијом – то је пут на који спољне силе не дозвољавају Црној Гори да стане. То је велики проблем за Црну Гору, њену инвестициону и туристичку атрактивност. Стога се надамо да ће се у Црну Гору вратити вјерски мир – закључио је Гаврилов.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:04