Julija Navaljna / - FOTO: YT/PRTSC
02/09/2024 u 19:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Julija Navaljna: EU treba da definiše strategiju prema Rusiji

Aktivistkinja Julija Navaljna, udovica ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, izjavila je danas na Bledskom strateškom forumu da Evropska unija nema definisanu strategiju prema Rusiji i iznijela elemente koji bi mogli da budu njen doo.

Pošto joj je premijer Slovenije Robert Golob uručio nagradu Istaknuti partner Bledskog strateškog foruma za 2024. godinu, Navaljna je rekla da strategija EU prema Rusiji „trenutno ne postoji“ i dodala da je to „veliki problem“.

Navaljna, predsjednica Sajvetodavnog odbora Fondacije za borbu protiv korupcije, rekla je na ceremoniji uručenja nagrade na Bledu da „niko ne razumije u potpunosti zašto su uvedene sankcije Rusiji i koji je njihov krajnji cilj“.

- Bez strategije, nemoguće je donijeti razumne taktičke odluke. Hajde da radimo zajedno na razvoju strategije i da počnemo da je primjenjujemo. Strategija treba da glasi: Rusija može i treba da postane demokratska evropska zemlja u okviru njenih međunarodno priznatih granica. To se neće desiti dok je na njenom čelu (Vladimir) Putin i njegov kriminalni režim - navela je.

Supruga Navaljnog o njegovoj smrti: Rusija neće pokrenuti krivičnu istragu

Navaljna je rekla da strategija treba da uključuje podršku ruskom civilnom društvu, nezavisnim medijima i borcima za ljudska prava, pravljenje razlike između Putina i Rusije, podršku pravu Ukrajine da se brani.

Dieo strategije, kako je kazala, ne treba da bude podrška onima koji promovišu mržnju prema Rusima, kao ni pregovori sa Putinom koji bi bio smatran legitimnim demokratski izabranim predsjednikom Rusije.

- Kada se složimo oko toga kakvu Rusiju želimo da vidimo posle Putina, biće nam lakše da donesemo taktičke odluke. One će biti efikasnije i budućnost na kojoj radimo doći će brže - dodala je Navaljna, čiji je suprug umro 16. februara u kaznenoj koloniji u Sibiru.

Navaljna optužuje Putina da je ubio njenog supruga, osuđenog na 19 godina zatvora po optužbi za ekstremizam. Navaljni je tu presudu opisivao kao politički motivisanu.

Julija Navaljna na potjernici Moskve

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 23:08