Димитар Ковачевски / -Влада Македоније
06/06/2022 u 20:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ковачевски: За авион Лаврова исто као за друге летове из Русије

Донијели смо одлуку о забрани летјења руских авиокомпанија преко територије наше земље. Ми смо чланица НАТО, што значи да су одлуке које се доносе у НАТО и наше одлуке и имамо потпуно усклађену спољну политику са политиком ЕУ, поручио македонски премијер

Премијер Сјеверне Македоније Димитар Ковачевски изјавио је данас да је његова земља раније донијела одлуку о забрани прелета руским авиокомпанијама и да лет авиона руског министра спољних послова Сергеја Лаврова има исти третман као други авиони.

"Донијели смо одлуку о забрани летјења руских авиокомпанија преко територије наше земље. Ми смо чланица НАТО, што значи да су одлуке које се доносе у НАТО и наше одлуке и имамо потпуно усклађену спољну политику са политиком ЕУ. Што се тиче конкретног лета, нема другог третмана у односу на одлуку која је већ донијета и која је на снази и која остаје на снази", рекао је Ковачевски новинарима.

Министарство спољних послова Сјеверне Македоније је претходно саопштило да је одбило захтјев амбасаде Русије у Скопљу за посебно одобрење за коришћење ваздушног простора, јер је Влада већ донијела општу одлуку о затварању ваздушног простора Сјеверне Македоније за авиокомпаније у власништву Русије.

Одлуку о забрани прелета авиона са Лавровом донијеле су и Бугарска и Црна Гора, усљед чега је отказана посјета шефа руске дипломатије Београду, најављена за данас и сјутра.

Влада у Скопљу је 27. фебруара ове године, након почетка напада Русије на Украјину, увела забрану уласка авиокомпанијама из Русије у ваздушни простор Сјеверне Македоније и тиме се међу првима прикључила препорукама ЕУ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:54