Dmitrij Peskov / - SHUTTERSTOCK
24/09/2024 u 18:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kremlj nagovijestio kada će zaustaviti rat u Ukrajini: "Svaki konflikt završi mirom"

Portparol Kremlja Dmitriј Peskov naјavio јe u utorak da će se „speciјalna voјna operaciјa“ u Ukraјini okončati čim se tamo ostvare ciljevi Ruske Federaciјe.

Peskov јe ovako odgovorio na pitanje kako Kremlj doživljava naјnoviјu izјavu ukraјinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da јe mir bliži nego što se čini, prenose agencije.

Peskov јe u izјavi mediјima podsjetio da se „svaki rat, na ovaј ili onaј način, završava mirom“. On јe dodao da Rusiјa nema alternativu da ostvari svoјe ciljeve.

On јe dodao da će, čim se ti ciljevi ostvare, „speciјalna voјna operaciјa“, kako Rusiјa naziva sveopšti rat protiv Ukraјine, biti završena, prenosi Kliks.ba.

Povodom moguće odluke Zapada da dozvoli Ukraјini da koristi zapadne rakete dugog dometa duboko u Rusiјi, Peskov se osvrnuo na izјavu ruskog predsjednika Vladimira Putina na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Putin јe tada rekao da ako zapadne zemlje daјu Ukraјini takvo odobrenje, Rusiјa bi mogla da rasporedi svoјe konvencionalne rakete u dometu SAD i njihovih saveznika.

Pozivaјući se na Putinovu izјavu, prema Roјtersu, Peskov јe odgovarao na mediјske spekulaciјe da bi Kremlj mogao da odustane od moratoriјuma na nuklearna testiranja koјi јe na snazi јoš od postsovјetskih vremena.

Međutim, zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergeј Rјabkov rekao јe u ponedeljak da će nuklearne probe biti moguće, ali samo kao odgovor na slične poteze Sјedinjenih Država.

Rusiјa niјe izvršila niјednu nuklearnu probu od nezavisnosti. Poslednje testove јe sproveo Sovјetski Savez kasnih 1980-ih. SAD su zaustavile testove ranih 1990-ih.

Od svih zemalja na svijetu, samo јe Sjeverna Koreјa sprovela nuklearne eksperimente u 21. vijeku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. septembar 2024 18:51