Poster ”Glasaj ili umri” / - MVP UKRAJINE
15/03/2024 u 17:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MVP Ukrajine: Izbori za predsjednika Rusije na okupiranim teritorijama protivzakoniti i prinudni

Kampanja u Rusiji za simulaciju predsjedničkih izbora, koje ruske vlasti provode na privremeno okupiranim djelovima teritorije Donjecke, Luganske, Zaporoške, Hersonske oblasti Ukrajine, kao i na Krimu i gradu Sevastopolju pokazuje kontinuirano drsko zanemarivanje normi i principa međunarodnog prava od strane Ruske Federacije, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine.

- Uprkos višekratnoj osudi od strane svjetske zajednice održavanja pravno nevažećih događaja od strane Ruske Federacije pod maskom "pseudoreferenduma" i "izbora" na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine, rukovodstvo RF namjerno ignoriše pozive da se zaustave takve akcije i, suprotno brojnim rezolucijama Generalne skupštine UN-a i odlukama niza drugih relevantnih međunarodnih organizacija koje podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, ne odustaje od pokušaja pripajanja teritorija Ukrajine koje je Ruska Federacija privremeno okupirala kao rezultat oružane agresije, proširivanjem normi ruskog zakonodavstva na njih - navodi se u saopštenju ukrajinskog MVP.

Naglašavaju da održavanje „izbora“ predsjednika Rusije na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine – Autonomnoj Republici Krim i gradu Sevastopolju, djelovima Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti – je protivzakonito i neće imati nikakve pravne posljedice.

- Protivzakonito je i prinudno učešće na takozvanim „izborima“ miliona ukrajinskih državljana koji žive na privremeno okupiranim teritorijama ili su nasilno preseljeni na teritoriju Ruske Federacije. Ovo, u kombinaciji sa odsustvom bilo kakvih znakova usklađenosti izborne kampanje u Ruskoj Federaciji sa opštepriznatim demokratskim principima i standardima sprovođenja izbora, eliminisanjem protivnika ruske vlasti, dovodi u pitanje objektivnost i legitimitet bilo kakvih rezultata ovih „pseudoizbora“ - navode iz ukrajinskog MVP.

Oni pozivaju državljane Ukrajine koji žive na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine ili su nasilno preseljeni na teritoriju Ruske Federacije, da ne učestvuju u „pseudoizborima“ predsjednika Rusije.

- Radi sopstvene bezbjednosti i uzimajući u obzir sklonost ruskih vlasti ka provokacijama, pozivamo vas da izbjegavate mjesta masovnog okupljanja ljudi u blizini „biračkih mjesta“ i objekata vojne infrastrukture okupatorskih snaga Ruske federacije tokom dana za glasanje - saopštavaju iz ukrajinskog ministarstva.

Ukrajina, takođe, poziva strane zemlje i međunarodne organizacije da ne šalju međunarodne posmatrače da učestvuju u još jednoj farsi, za koju Kremlj tvrdi da su predsjednički „izbori“ koje je organizovao, posebno na suverenoj teritoriji Ukrajine, da se suzdrže od priznavanja njihovih rezultata.

- Ukrajinska strana upozorava da će svi prekršioci ukrajinskog zakonodavstva biti izvedeni pred lice pravde. Ruska diktatura odavno nema nikakve veze sa demokratijom, a posebno sa procedurom otvorenih i konkurentnih izbora. Vladimir Putin, kojeg traži Međunarodni krivični sud zbog sumnje da je počinio teške ratne zločine, već 24 godine drži se na vlasti ne slobodnom voljom naroda, već manipulacijom Ustava Ruske Federacije, totalnom propagandom, uništavanjem bilo kakvih manifestacija političke konkurencije i političkim nasiljem, uključujući ubistva istaknutih nezavisnih političkih ličnosti - saopštavaju iz MVP Ukrajine.

Kako navode, kontinuirano očuvanje agresivnog i revanšističkog Putinovog režima predstavlja izazov bez presedana za Evropu, centralnu Aziju i druge regione svijeta u koje se ruski teror i haos mogu proširiti. Ignorisanje ovoga dodatno će povećati prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti.

- Pozivamo međunarodne medije i javne ličnosti da ne pomažu Kremlju u stvaranju iluzije izbornog procesa i da ovu farsu ne nazivaju „izborima“ koristeći terminologiju svojstvenu demokratskim državama.

Dok Vladimir Putin nastavlja svoju ličnu vladavinu, pozivamo demokratski svijet da reafirmiše svoje poštovanje prema ljudskom životu, vladavini prava i demokratskim vrijednostima tako što će maksimalno podržati Ukrajinu i ukrajinski narod u borbi protiv ruskog terora, kao i maksimalno podržavajući ciljeve i principe Povelje UN kroz kontinuirano nepriznavanje ruske okupaciju djela teritorije naše države - saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo spoljnjih poslova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:47