Julija Navaljna / - EPA
21/10/2024 u 07:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Navaljna: Kandidovaću se za predsjednika Rusije, učiniću sve da srušim Putinov režim

Julija Navaljna, udovica ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, rekla je za Bi-Bi-Si da namjerava da bude predsjednik Rusije. Kaže da je, kao i mnogi drugi, tu odluku donijela sa suprugom.

Navaljna zna da joj prijeti hapšenje ako se vrati kući dok je Putin na vlasti. Njegova administracija ju je optužila za učešće u ekstremizmu.

Njen suprug, najglasniji kritičar predsjednika Putina, osuđen je na 19 godina zatvora zbog ekstremizma, a optužbe su ocijenjene kao politički motivisane. Umro je u februaru u brutalnoj kaznenoj koloniji u Arktičkom krugu. Američki predsjednik Džo Bajden rekao je da nema sumnje da je Putin kriv. Rusija poriče da je ubila Navaljnog.

Predstavljajući Patriot, memoare koji je njen muž napisao prije smrti, Navaljna je ponovila svoje planove da nastavi borbu svog muža za demokratiju.

- Kada dođe vrijeme, učestvovaću na predsjedničkim izborima kao kandidat. Moj politički protivnik je Vladimir Putin. I učiniću sve da što prije srušim njegov režim - rekla je Navaljna. Ali sada to mora biti van Rusije.

Navaljna kaže da ne može da se vrati dok je Putin na čelu, ali se raduje danu za koji vjeruje da će neizbježno doći, kada se Putinova era završi i Rusija se ponovo otvori. Kao i njen suprug, ona vjeruje da će biti prilike za održavanje slobodnih i poštenih izbora. Kada se to desi, kaže da će biti tamo.

Julija Navaljna na potjernici Moskve

Navaljna kaže da je bila spriječena da posjeti muža i razgovara sa njim dvije godine prije nego što je umro. On kaže da je Aleksej bio mučen, izgladnjivan i držan u strašnim uslovima.

Poslije njegove smrti, SAD, EU i Velika Britanija najavile su nove sankcije Rusiji. To je uključivalo zamrzavanje imovine šestoro zatvorskih načelnika koji su vodili kaznenu koloniju Arktičkog kruga i druge sankcije protiv sudija uključenih u krivični postupak protiv Navaljnog.

Reakciju međunarodne zajednice na smrt njenog supruga Navaljnog ona naziva "šalom" i poziva ih da se "malo manje plaše" Putina. Ona želi da vidi predsjednika u zatvoru.

- Neću da bude u zatvoru negdje u inostranstvu, u lijepom zatvoru sa kompjuterom, lijepom hranom... Želim da bude u ruskom zatvoru. I ne samo to – želim da bude u istim uslovima kao i Aleksej. To mi je veoma važno - kaže Navaljna.

Rusi tvrde da je Navaljni umro prirodnom smrću. Navaljna vjeruje da je predsjednik Putin naručio njegovo ubistvo.

- Vladimir Putin je odgovoran za smrt i ubistvo mog muža - kaže Julija Navaljna.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. oktobar 2024 07:48