Vladimir Putin / - EPA
21/08/2024 u 13:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Putin postao počasni građanin Čečenije, obišao dobrovoljce na obuci

Ruski predsjednik Vladimir Putin postao je počasni građanin Čečenije, a povelju i priznanje o počasnom građanstvu uručili su lider Čečenije Ramzan Kadirov i čečenski muftija Salah Mežijev.

Na čečenskom jeziku zahvalio se muftiji n, poslu koji obavlja.

- Vi ste čuvar vrijednosti koje jačaju naš multinacionalni svijet i sve naše religije. Ovo je vaše djelo, vaša misija pred svim našim ljudima -  rekao je Putin i muftiji poklonio ručno ispisan primjerak Kurana, prenose mediji.

Ruski predsjednik je posjetio i akademiju specijalnih snaga koja nosi njegovo ime i razgovarao s borcima dobrovoljcima, koji se tamo obučavaju prije nego što su raspoređeni u Ukrajini. Pohvalio dobrovoljce i rekao da će Rusija biti nepobjediva sve dok ima ljude poput njih.

Kadirov je Putinu pokazao maketu novog naselja koje treba da bude izgrađeno u Groznom i saopštio da će novo naselje biti nazvano po Putinu. Putin je prethodno posjetio još dva regiona Sjevernog Kavkaza – Kabardino-Balkariju i Sjevernu Osetiju.

Putin je posjetio Čečeniju, autonomnu oblast u Rusiji, tokom svog drugog predsjedničkog mandata – 2005. godine i tada je govorio na prvom sastanku republičkog parlamenta. Predsjednik Rusije je posljednji put posjetio Čečeniju 2011. kao premijer, kada je predsjedavao sastankom vladine komisije za razvoj Sjevernog Kavkaza u Gudermesu.

Putin stigao u Čečeniju

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 01:14