Владимир Путин / - Фото: ТWITTER
06/12/2021 u 06:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Путин се нада да ће СЗО ускоро одобрити "спутњик В"

Путин jе рекао да jе неопходно одобрење СЗО како би Русиjа помогла другим државама испоручуjући "спутњик В", између осталог, и бесплатно

Руски предсједник Владимир Путин изразио jе наду да ће Свјетска здравствена организациjа (СЗО) ускоро одобрити вакцину против коронавируса "спутњик В".

Додаjе да jе таj потез од суштинског значаjа за увећање глобалних залиха.

Путин jе рекао у разговору са предсједником Међународне федерациjе друштава Црвеног крста и Црвеног полумјесеца Франческом Роком, да jе неопходно одобрење СЗО како би Русиjа помогла другим државама испоручуjући "спутњик В", између осталог и бесплатно.

"Намјеравамо да проширимо такву помоћ", рекао jе Путин.

Одобрење СЗО било би знак међународног повјерења у вакцину после ригорозног процеса испитивања и могло би да отвори пут за укључивање те вакцине у програм Ковакс према коме та агенциjа УН и кључни партнери шаљу ковид вакцине десетинама земаља широм свијета зависно од потребе. Руски лидер jе рекао и да би одобрење СЗО омогућило Русима и другима коjи су примили вакцину "спутњик В" да слободно путуjу, а таквих jе око 200 милиона широм свијета.

Путин, коjи jе упркос порасту броjа инфекциjа у Русиjи више пута поновио да вакцинациjа треба да остане добровољна, нагласио jе данас да власти користе "убјеђивање, а не притисак" и да се боре против "предрасуда и митова коjи изазиваjу аверзиjу према вакцинациjи".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:38