Лукашено и Путин / - (Фото: SPUTNIK/Екатерина Штукина)
22/07/2021 u 20:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Путину остао само jедан савезник: Познато колико та љубав Путина кошта

Jедини савезник Русиjе jе Бjелорусиjа. Стално говорим Путину: Ти не смиjеш изгубити Бjелорусиjу, казао је Лукашенко

Русиjи jе jако стало до Бjелорусиjе. Након што су jоj прво измакле балтичке републике, па потом Грузиjа и Украjина, а тим путем иде и Молдавиjа, Кремљу остаjе само Бjелорусиjа као посљедњи бастион потврде њене величине и утицаjа, пише Jутарњи лист.

– Jедини савезник Русиjе jе Бjелорусиjа. Стално говорим Путину: Ти не смиjеш изгубити Бjелорусиjу – изjавио jе недавно бjелоруски предсjедник Александар Лукашенко, коjи тиме заправо тjера воду на своj млин, jер jе jасно да он и његов режим опстаjу само захваљуjући рускоj подршци и невиђеноj финансиjскоj помоћи.

Москва подржава Лукашенков ауторитарни режим и на све начине настоjи задржати Бjелорусиjу у свом загрљаjу како не би остала и без тог посљедњег савезника на европским постсовjетским просторима. Режим Александра Лукашенка, премда jе озбиљно нагрижен сталним опозиционим демократским протестима те све jачим економским и политичким санкциjама ЕУ због коjих се земља налази у изолациjи, ипак успиjева да се одржи на рачун подршке и помоћи Москве.

Колико Русиjу кошта та подршка и колико средстава, живаца и олакшица Русиjа мора да издвоjи да би Бjелорусиjа остала на руском везу и не би одлетела из њихове све сиромашниjе орбите? То се пита и руска jавност. Колико кошта Бjелорусиjа и вриjеди ли то толиких пара?

Руска врећа без дна

Према подацима Међународног монетарног фонда, само у периоду од 2005. до 2015. године Белорусиjа jе добила од Москве 106 милиjарди америчких долара, нешто мање од десет милиjарди долара годишње или, како каже руски портал знаки.цом, то jе више од 200 посто годишњег БДП-а Бjелорусиjе.

Осим тога, Русиjа у своjим рукама држи и нешто мање од 50 посто цjелокупног спољног дуга Белорусиjе, коjи износи око 20 милиjарди долара. Земља се практично налази у дужничком ропству Русиjе, иако због тога пати и руски буџет. Бjелорусиjа jе све више руска врећа без дна, али да би jе могла контролисати, Москва више ни не пита за циjену, ни за моралност Лукашенкове одрживости на власти. Само ове године Москва jе Бjелорусиjи одобрила милиjарду долара кредита коjи су већином отишли на то да се врате дугови коjе Минск има према руским фирмама те за финансиjско подмазивање и задовољавање похлепе и оданости стубовима тамошњег режима коjи нису тако jефтини.

Осим директних уплата у буджет Белорусиjе, постоjи jош неколико смjерова финансирања Лукашенка, и то на штету руских пореских обвезника. Уз директне кредитне транше, Русиjа по повлашћеним и повољним субвенционисаним циjенама Бjелорусиjи већ годинама испоручуjе нафту и гас. На томе jе Русиjа, према подацима коjе наводи руски Форбс, само у посљедњих десетак година изгубила око 55 милиjарди долара – 35 милиjарди на нафти и мало мање од 20 милиjарди на гасу – а према неким подацима из руских независних медиjа, вjероватно и више. Наиме, док хиљаду кубних метара гаса на свjетском тржишту Гаспром продаjе по циjени од око 370 долара, Бjелорусиjа jе имала повлаштени политички третман – 168, а потом и по 132 долара за хиљаду кубних метара. Неки руски извори тврде да Бjелоруси не плаћаjу ни ту циjену, него су сами себи одредили ону од око 75 долара. Занимљиво jе да Русиjа уредно плаћа Бjелорусиjи за нафту и гас коjи транзитом иду у Европу, и то око 500 до 800 милиона долара, док Бjелорусиjа не плаћа никакву царину за увоз руских нафтних производа. Чак кажу да по вишим циjенама препродаjу на свjетском тржишту руску нафту и нафтне производе, попут бензина, керозина и моторних уља, што доноси годишње неколико милиjарди долара у Лукашенков буджет, да се режим намири. А Москва у име бjелоруске лоjалности на то окреће главу.

Осим свега тога, Русиjа jе одобрила кредит од десет милиjарди долара за градњу нуклеарке у Бjелорусиjи, коjу изводе руске фирме, а услови кредита су и више него повољни: мала камата и дуги рокови отплате. Бjелорусиjа jе четврта по увозу руске нафте, након Кине, Њемачке и Холандиjе. Покрива око седам посто руског извоза нафте и шеста jе увозница руског гаса. Око 7,5 посто руског извоза гаса отпада на Бjелорусиjу.

Постоjи jош jедан начин на коjи Бjелорусиjа крпи своjе финансиjске рупе на рачун Русиjе, а то jе учествовање у државном шверцу цигарета, алкохола и производа, углавном воћа и поврћа из земаља ЕУ, на коjе jе Русиjа увела Бриселу своjе противсанкциjе. Тако jе нелегални увоз бjелоруских цигарета оштетио Русиjу за око три милиjарде долара, а увоз “противсанкциjске” робе преко Бjелорусиjе оштетио jе руски буджет за око пет милиjарди долара.

Додуше, Русиjа jе наjвећи инвеститор у Белорусиjи. У посљедњих 20 година директних jе инвестициjа, углавном Гаспромових, око 20 милиjарди долара, а Русиjа покрива више од 60 посто свих страних улагања у ту земљу. Додатни jе уступак Бjелорусиjи и увоз, како кажу руски медиjи, непотребних бjелоруских производа на коjе Руси плаћаjу царину.

Тако се према наjповршниjим израчунима, када се зброjе кредити, повољне субвенционисане циjене енергената, увоз бjелоруске робе и легални државни шверц, дође до закључка да jе Русиjу братски Лукашенко коштао више од 300 милиjарди долара.

Jутарњи подсjећа да су посљедњих мjесеци, осим тога, на испомоћ Лукашенковом режиму из Русиjе стигле стотине обавjештаjаца, воjних и полициjских инструктора и савjетника, па чак и новинара коjи попуњаваjу пролукашенковску медиjску празнину, а сви су они углавном и даље на руским платама.

Да, скупо jе одржавање jединог савезника у животу, али ваљда у Кремљу мисле да вриjеди.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:06