ilustracija / - N1
15/09/2024 u 09:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ruge: Rusija pokušava da koristi dezinformacije kako bi potkopala NATO

Rusija pokušava da, širom Zapadnog Balkana i NATO-a, koristi dezinformacije kako bi potkopala Alijansu i spriječila je da podržava Ukrajinu, kazao je zamjenik generalnog sekretara NATO-a Boris Ruge.

Ruge je u intervjuu agenciji MINA, komentarišući ruski uticaj u Crnoj Gori i regionu, rekao da Rusija vodi hibridnu kampanju koja prevazilazi i dezinformacije.

- A to čak uključuje i stvari kao što je sabotaža kako bi nas potkopala i spriječila da podržimo Ukrajinu- kazao je Ruge.

On je istakao da NATO, uprkos tome, nastavlja da podržava Ukrajinu.

- I to je ono što ćemo raditi i u budućnost- poručio je Ruge.

Na pitanje da li bi se rat u Ukrajini mogao završiti uskoro, Ruge je istakao da je cilj NATO-a da Ukrajina ostane suverena država.

- NATO pomaže Ukrajincima da okončaju ovaj rat i da dođu do mira, da zaustave stradanja, ali ne na osnovu ukrajinske predaje- kazao je Ruge.

Kako je dodao, predsjednik Rusije Vladimir Putin bi sjutra okončao rat ako bi se Ukrajina predala.

- To nije ono što želimo. Želimo da Ukrajina preživi kao suverena i politički nezavisna nacija, i zato vojno podržavamo Ukrajinu- rekao je Ruge.

On je istakao da je to veoma izazovna situacija.

- Rusija je velika zemlja, ima ogromne resurse, izgubila je 100 hiljada vojnika u Ukrajini - mrtvih i ranjenih. Ali, Putin je očigledno fiksiran na pobjedu u ovom ratu i suzbijanje Ukrajine kao nezavisne nacije- rekao je Ruge.

NATO: Pravo Ukrajine da se brani ne prestaje na njenim granicama

On je poručio da će nastaviti da podržavaju Ukrajinu da ostane u borbi i da opstane, dodajući da je to teška borba.

Ruge je, govoreći o Crnoj Gori, kazao da je to država članica NATO-a već više od sedam godina i da je doprinijela brojnim misijama i operacijama, uključujući KFOR, što je veoma važno u ovom trenutku.

- Crna Gora je veoma cijenjen saveznik Alijanse i mi smo ponosni što je imamo za saveznika- kazao je Ruge.

Na pitanje o aktuelnoj crnogorskoj Vladi koju čine i nekadašnji oštri oponenti članstva Crne Gore u NATO-u i politički subjekti koji imaju stav prema ratu u Ukrajini koji je drugačiji od onog za koji se Alijansa zalaže, Ruge je ukazao na sadržajne razgovore sa crnogorskim zvaničnicima tokom posjete državi koje, kako je naglasio, planiraju da nastave.

Podsjećajući da, kao zamjenik generalnog sekretara NATO-a, izbjegava komentarisanje utrašnje politike država članica, Ruge je rekao da NATO postoji već 75 godina i ima 32 saveznika.

- Kroz istoriju Alijanse, bilo je raznih perioda, debata i svojevrsnih kritičkih pogleda na NATO- rekao je Ruge.

Upitan o posjetama pojedinih političkih lidera Rusiji, u jeku rata u Ukrajini, Ruge je ukazao na Vašingtonsku deklaraciju u kojoj je sadržan stav NATO-a prema ruskoj agresiji na Ukrajinu i podsjetio da je taj dokument i Crna Gora podržala.

- Kakav je stav NATO-a može se pročitati u Vašingtonskoj deklaraciji. To je podržala Vlada Crne Gore, i to je osnova na kojoj radim- naglasio je Ruge.

On je kazao da ne postoji ograničenje za političare da to urade i podsjetio da su nedugo nakon ruske invazije u punom obimu, lideri Njemačke i Francuske ostvarili kontakte sa Putinom.

- NATO neće reći liderima da ne smiju imati takvu komunikaciju, ali imamo jasan stav o ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine- rekao je Ruge.

Upitan kako vidi bezbjednosnu situaciju na Zapadnom Balkanu i šta vidi kao glavne prijetnje, Ruge je ukazao na situaciju na Kosovu i u Bosni i Hercegovini koje su u posljednje vrijeme privukle pažnju.

- Rekli smo predstavnicima institucija na Kosovu da ne želimo jednostrane akcije koje bi mogle da stvore tenzije, a sa druge strane smo Vladi Srbije jasno stavili do znanja da želimo odgovorno postupanje, da obezbijede odgovornost za napade na trupe KFOR-a i napad u Banjskoj- rekao je Ruge.

On je podsjetio da NATO ima pet hiljada vojnika na Kosovu, navodeći da kroz vojnu operaciju mogu da odigraju svoju ulogu u održavanju sigurnog i bezbjednog okruženja.

- Mislim da kroz politički dijalog i kroz naše vojnike na terenu, osjećamo da možemo da utičemo i kontrolišemo situaciju- rekao je Ruge.

On je naveo da, kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, ne žele da se tamo pojavi bezbjednosni vakum, podsjećajući da je NATO 30 godina ulagao u tu državu.

- Mi smo protiv svakoga ko pokušava da potkopa teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine- rekao je Ruge, podsjećajući na dolazak sjedišta NATO-a u Sarajevo i blisku saradnju Alijanse sa Evropskom unijom.

On je naglasio da je Srbija ključni igrač u regionu, navodeći da NATO želi od Srbije da postupa odgovorno.

- Srbija je partner NATO-a i želimo da se ponašaju odgovorno i da ne podržavaju aktere poput predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika koji pokušava da potkopa državu i dovede u pitanje njen teritorijalni integritet-  rekao je Ruge.

Komentarišući ruski uticaj u Crnoj Gori i regionu, Ruge je rekao da se vidi da Rusija pokušava da, širom Zapadnog Balkana, ali i širom NATO-a, koristi dezinformacije, kako bi potkopala NATO.

- Rusija vodi hibridnu kampanju koja prevazilazi i dezinformacije, a to čak uključuje i stvari kao što je sabotaža kako bi nas potkopala i spriječila da podržimo Ukrajinu- kazao je Ruge.

On je istakao da NATO, uprkos tome, nastavlja da podržava Ukrajinu.

- I to je ono što ćemo raditi i u budućnosti- poručio je Ruge.

Na pitanje da li bi se rat u Ukrajini mogao završiti uskoro, Ruge je istakao da je cilj NATO-a da Ukrajina ostane suverena država.

- NATO pomaže Ukrajincima da okončaju ovaj rat i da dođu do mira, da zaustave stradanja, ali ne na osnovu ukrajinske predaje- kazao je Ruge.

Kako je dodao, Putin bi sjutra okončao rat ako bi se Ukrajina predala.

- To nije ono što želimo. Želimo da Ukrajina preživi kao suverena i politički nezavisna nacija, i zato vojno podržavamo- Ukrajinu rekao je Ruge.

On je istakao da je to veoma izazovna situacija.

- Rusija je velika zemlja, ima ogromne resurse, izgubila je 100 hiljada vojnika u Ukrajini - mrtvih i ranjenih. Ali, Putin je očigledno fiksiran na pobjedu u ovom ratu i suzbijanje Ukrajine kao nezavisne nacije-rekao je Ruge.

On je poručio da će nastaviti da podržavaju Ukrajinu da ostane u borbi i da opstane, dodajući da je to teška borba.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 09:29