Kremlj, Moskva / - WIKIPEDIA
23/04/2022 u 17:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Русија открила планове за дигиталну рубљу

Концепт националне дигиталне валуте је Банка Русије представила крајем 2020. године

Руска централна банка планира да покрене дигиталну рубљу до наредне године и прошири могућности кориштења своје Мир картице за плаћање.

Према плану, дигитална рубља би требало да буде спремна до слејдеће године и омогући међународно плаћање, а циљ је да се прошири број земаља које прихватају руску Мир банковну картицу, преноси Капитал.ба.

- Дигитална рубља је међу приоритетним пројектима. Брзо смо креирали прототип, а сада вршимо тестове с банкама и сљедеће године ћемо постепено обављати прве трансакције, саопштили су регулатори.

Концепт националне дигиталне валуте је Банка Русије представила крајем 2020. године.

Очекује се да ће нова форма новца коегзистирати с готовином и безготовинском рубљом. За разлику од виртуелних валута попут битцоина, дигитална рубља је осмишљена тако да представља минимални ризик, јер ће је лансирати државни монетарни регулатор, а подржана је и традиционалним новцем.

Москва жели да повећа број земаља које прихватају Мир банковне картице након што су се међународне корпорације Виса и MasterCard придружиле санкцијама и прекинуле своје операције у Русији. Национални систем плаћања Мир лансиран је 2015. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 09:38