/ - EPA
07/11/2023 u 10:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rusija se formalno povukla iz sporazuma o ograničenju oružanih snaga

Rusija je suspendovala svoje učršćr u sporazumu 2007. i zaustavila aktivno učestvovanje 2015. godine

Rusija se službeno povukla iz ključnog sigurnosnog sporazuma koji je nakon hladnog rata trebao smanjiti potencijalne sukoba između Istoka i Zapada, što je najnoviji znak rastućih napetosti između Rusije i NATO-a.

- U 00.00 sati 7. novembra 2023. završen je postupak povlačenja Rusije iz CFE-a (Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi)", objavilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova u saopštenju na svojoj internetskoj stranici- prenose mediji.

Sporazum iz 1990., koji je putem pregovora dogovoren i sklopljen na kraju hladnog rata i potpisan godinu dana nakon pada Berlinskog zida, postavio je ograničenja na raspoređivanje vojne opreme kako bi se održala vojna ravnoteža između NATO-a i zemalja tadašnjeg Varšavskog saveza, prenosi RSE.

Rusija je suspendovala svoje učešće u sporazumu 2007. i zaustavila aktivno učestvovanje 2015. godine.

U maju 2023., kada je Rusija već duboko bila u ratu u Ukrajini koji je pokrenula u februaru 2022., predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim otkazuje sporazum, izazvavši osudu NATO-a za "podrivanje evroatlantske sigurnosti".

Rat u Ukrajini izazvao je najgoru krizu u odnosima Moskve sa Zapadom od hladnog rata, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je tokom vikenda da su odnosi sa Sjedinjenim Državama ispod nule.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 13:45