Ilustracija / - FOTO: EPA-EFE/ ROBERT GHEMENT
19/08/2024 u 07:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Rusija zvanično tužila Njemačku zbog Sjevernog toka 2: "Dalji koraci zavise od Zapada"

Prvi čovjek evropskog odjeljenja Ministarstva vanjskih poslova Rusije Oleg Tjapkin izjavio je kako je ova zemlja i zvanično podnijela tužbu protiv Njemačke zbog istrage o sabotažama na Sjevernom toku 2.

Tjapkin je podsjetio kako su njemačke vlasti raspisale potjernicu za jednim od navodnih izvršilaca sabotaže, a koji ima ukrajinsko državljanstvo.

- Sudeći po tome što njemački mediji dugo i metodično propagiraju tezu da te osobe nisu povezane ni s jednom državom, njemačka istraga će takođe biti zatvorena bez identifikacije pravih naručitelja sabotiranja Sjevernog toka 2 - rekao je Tjapkin.

Takođe, mišljenja je kako će Njemačka usporiti cijeli slučaj kao što su to već uradile Danska i Švedska u februaru ove godine.

S tim u vezi, Tjapkin je rekao kako je Rusija postavila pitanje ispunjavanja obaveza koje proizilaze iz konvencija UN-a protiv terorizma.

Rastu tenzije između Njemačke, Poljske i Ukrajine zbog istrage o eksplozijama

- Relevantne tvrdnje su zvaničnom predstavljene bilateralno i Berlinu. Nastojimo voditi pregovore u skladu s važećim međunarodnim propisima. Naši dalji koraci će ovisiti od reakcije zapadnjaka -poručio je Tjapkin.

Podsjetimo, prema medijskoj istrazi nekoliko njemačkih novinskih kuća koja je objavljena prije nekoliko dana, njemačke vlasti izdale su nalog za hapšenje ukrajinskog državljanina zbog sabotaže plinovoda Sjeverni tok.

Instruktor ronjenja predstavljen jednostavno kao Volodimir Z., posljednji je put viđen u poljskom gradu zapadno od Varšave, no njegovo trenutno boravište nije poznato, navodi se u istrazi ARD-a, Süddeutsche Zeitunga (SZ) i Die Zeita.

Ovo je prvi nalog za hapšenje izdan u vezi s eksplozijama 2022. na plinovodima koji povezuju Njemačku s Rusijom preko Baltičkog mora. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 13:24