/ foto skrinšot
08/09/2021 u 22:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Руска полиција ухапсила три новинарке

Оне су развиле мале транспаренте с натписима "Не постоје страни агенти, постоје новинари".

Руска полиција је данас ухапсила три новинарке које су протестовале испред Министарства правде у Москви због репресије над независним медијима, преноси портал РТЦГ. Три новинарке портала Важние истории (Важне приче) који се бави истраживачким новинарством протестовале су данас због недавне одлуке владе да означи као "стране агенте" њихову медијску кућу и независну станицу Доџ.

Означавање за "страног агента" подразумијева детаљнији надзор и носи погрдну конотацију која може да подрије кредибилитет медија и њихове изгледе за оглашавање.

Новинарке Ирина Долињина, Алесија Мароковскаја и Полина Ужвак затражиле су од власт да повуку закон који омогућава означавање медија и новинара за "стране агенте". Оне су развиле мале транспаренте с натписима "Не постоје страни агенти, постоје новинари".

Руске власти су појачале притисак на независне медије, новинаре, присталице опозиције и борце за људска права уочи парламенатрних избора 19. септембра. То гласање многи виде као важан дио настојања руског предсједника Владимира Путина да зацементира власт уочи предсједничких избора 2024. године.

Прошлогодишњим уставним реформама 68-годишњи Путин је себи омогућио потенцијални останак на власти до 2036. године. Власт је претходних мјесеци означила као "стране агенте" бројне независне медије и новинаре и претресла станове неколико познатих репортера.

Кремљ негира да гуши слободу медија и инсистира да ознака "страни агент" не онемогућава рад медијских кућа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 14:33