Ilustracija / Shutterstock
26/08/2024 u 08:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ruske vlasti zaplijenile su više od 100 miliona dolara od Google-a

Prema dokumentima koje je Gugl (Google) dostavio američkom sudu, ruski izvršitelji su 2022. godine zaplijenili sredstva i tako gurnuli rusku filijalu kompanije u stečaj.

Ruske vlasti zaplijenile su više od 100 miliona dolara sa računa Gugla u ruskim bankama i uložile ih u medije koji podržavaju ruski rat u Ukrajini, piše britanski Telegraf pozivajući se na sudska dokumenta.

Prema dokumentima koje je Gugl dostavio sudu u SAD, ruski izvršitelji su ova sredstva zaplijenili 2022. godine i tako gurnuli rusku filijalu kompanije u stečaj.

Prema sudskim dokumentima, povjerenici su sredstva predali ruskim TV kanalima, uključujući državnu RT i Tsargrad TV, propagandnu službu koja je obećala da će koristiti sredstva za podršku ratu Kremlja u Ukrajini, navodi list Btiran.

Ruski ogranak Gugla proglasio je bankrot 2022. godine, navodeći da im je Kremlj oduzeo sredstva, ali nije jasno o kojoj se sumi radi.

Dokumenti pokazuju da su sudski zvaničnici zaplijenili bankovni račun kompanije nakon što je moskovski sud presudio da Gugl treba da plati odštetu TV Cargrad, propagandnom kanalu u vlasništvu oligarha Konstantina Malofejeva.

Gugl uložio žalbe

Gugl je prošle nedjelje podnio tužbe američkim i engleskim sudovima protiv RT, TV Cargrad i druge stanice, NFPT.

Ruski sud naložio je Guglu da trima TV stanicama isplati ogromne sume novca kao kompenzaciju za njihovo uklanjanje sa Jutjuba i brisanje njihovih Google naloga.

Kompanija sada nastoji da blokira ove TV kanale da dalje traže svoja sredstva, koja su pod stranom jurisdikcijom u zemljama kao što su Južna Afrika, Turska i Srbija, navodi Telegraf.

Google Chrome dobija novu funkciju: „Ispunićemo očekivanja korisnika”

Kako pokazuju sudski dokumenti iz Turske, ruski sudovi su utvrdili da Gugl duguje TV Cargrad 273 miliona funti, a zbog penala na dnevnom nivou taj iznos bi mogao da dostigne iznos veći od ukupne tržišne vrijednosti Gugla.

U tužbama podnijetim prošle nedjelje, Gugl je naveo da su mu ruski sudovi „nametnuli novčane i proizvoljne kazne bez presedana” u pokušaju da ograniče pristup informacijama o Google-ovim uslugama, dok su kažnjavali kompaniju „zbog poštovanja međunarodnih sankcija protiv ruskih pojedinaca i organizacija”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 14:30