Ilustracija / - EPA
07/08/2024 u 08:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ukrajina nastavila s napadima na rusku pograničnu regiju Kursk

Ukrajina je nastavila sa napadima na rusku graničnu regiju Kursk u srijedu, s vojnim sistemima koji su uništili četiri bespilotne letjelice tokom noći, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane, dan nakon što je Moskva optužila Ukrajinu da je napala tu regiju oklopnim naoružanjem.

Ministarstvo je poslalo rezerve u utorak da pomognu u odvraćanju stotina ukrajinskih vojnika potpomognutih tenkovima iz Kurska, u kopnenom upadu koji se pokazao kao jedan od najvećih na rusku teritoriju tokom rata, koji sada traje duže od dvije godine.

- Situacija je pod kontrolom - kazao je Aleksej Smirnov, vršilac dužnosti guvernera jugozapadne ruske regije, u objavi na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

- Sve hitne službe u stanju su visoke pripravnosti - kazao je on u srijedu, pozivajući ljude da daju krv kako bi obnovili medicinske zalihe.

Regija je uputila desetak upozorenja o zračnim napadima u posljednja 24 sata, pokazali su postovi Smirnova. Do srijede ujutro nije bilo izvještaja o novim borbama.

U borbama koje su izbile u utorak poginulo je pet osoba, uključujući one iz dvije ekipe hitne pomoći, a najmanje 20 je ranjeno, među kojima šestero djece, saopštiili su ruski zvaničnici, prenosi Avaz.

Ukrajina nije dala službeni komentar, iako je bilo dokaza o nekim vojnim akcijama s njene strane granice. I Kijev i Moskva tvrde da njihovi napadi nisu usmjereni na civile.

Ukrajina redovno ispaljuje topovske salve i projektile na rusku teritoriju, a pogodila je ciljeve duboko u Rusiji bespilotnim letjelicama dugog dometa, ali su pješadijski napadi rijetki.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 08:59