Ruski dron ”ohotnik” / Министерство обороны Российской Федерации/Ministry of Defence of the Russian Federation
06/10/2024 u 23:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Rijedak ruski dron „ohotnik“ pao u Ukrajini

Ukrajinske trupe na istoku Ukrajine primile su u subotu poklon iznenađenja kada je rijetka bespilotna letjelica ruskog vazduhoplovstva "ohotnik" pala sa neba iznad tvrđave u gradu Časiv Jar.

Postoji samo nekoliko dronova sa rasponom krila od 20 metara na mlazni pogon. Sada je jedan od njih — ili barem njegova olupina — u ukrajinskim i savezničkim rukama.

- Rastaviće ga do posljednjeg šrafa i, naravno, upoznati se sa njegovim bogatim unutrašnjim sadržajem - sa žaljem konstatuje Fighterbomber, nezvanični Telegram kanal ruskog vazduhoplovstva, piše Forbs.

Nije jasno šta se dogodilo i oborilo dron koji izbjegava radar. Video snimljen sa zemlje očigledno prikazuje ratni avion koji ispaljuje projektil na „ohotnik“ i ruši ga na zemlju.

Da li je strijelac bio ukrajinski borac? Ili je to bio ruski lovac? Prvo bi moglo izgledati vjerovatnije, ali ovo drugo nije nezamislivo.

Ako se „ohotnik“ pokvario, Rusi su možda odlučili da ga obore umjesto da rizikuju da sleti uglavnom netaknut unutar ukrajinskih linija, procjenjuje Forbs.

- Zaista želim da se nadam da je to bio gubitak kontrole zbog nečega što se pokvarilo… da je sistem bespilotnog letjelice poludio iz sopstvenih razloga, a ne da je dron presreo neprijatelj - napisao je Fighterbomber.

Jedna velika mogućnost je da je „ohotnik“ naišao na teško ometanje radija duž tog sektora linije fronta od 1.120 kilometara.

Dronu vjerovatno nedostaje puna autonomija, i umjesto toga zavisi od stalne veze sa operaterima na zemlji. To je detalj dizajna koji ukrajinski i saveznički analitičari sada mogu da potvrde dok pregledaju ostatke „ohotnika“.

To je veliki gubitak za rusko vazduhoplovstvo, koje je više od 100 ratnih aviona – uključujući najmanje jedan stelt lovac Suhoj Su-57 – otpisalo ukrajinskim topovima, projektilima i dronovima, ocjenjuje Forbs.

Prve slike drona „ohotnik“ pojavile su se u januaru 2019. na veb-sajtu ruske avijacije. Na fotografijama je prikazan traktor koji vuče naizgled 11 tona tešku bespilotnu letjelicu duž piste na aerodromu u Novosibirsku na jugu Rusije.

„Ohotnik“ je u istoj klasi kao kineski dron Tian Jing i bespilotna letjelica za nadgledanje Lokid Martin RK-170 USAF-a.

Vjerovatnoća da će „ohotnik“ na kraju ući u eskadrilu ruskog vazduhoplovstva je „velika“, rekao je tada Tom Kuper, nezavisni stručnjak za rusku vojnu avijaciju.

Ali pet godina nakon ove „premijere“, nije jasno da je Suhoj izgradio dovoljno „ohotnika“ – ili sproveo dovoljno testiranja – da u potpunosti opremi jedinicu na frontu.

Možda je to i dalje letjelica u razvoju. Iako nije neuobičajeno da rusko vazduhoplovstvo raspoređuje probne avione u borbene zone kako bi prikupilo podatke u kontekstu stvarnog svijeta, veliki je gubitak retke i skupe probne letjelice tokom borbenih ispitivanja.

Postoje neki očigledni razlozi zbog kojih bi se rusko vazduhoplovstvo moglo osjećati prinuđenim da rasporedi „ohotnik“, posebno kao sredstvo za nadzor, navodi Forbs.

Rusi gube svoje standardne dronove za nadzor velikomi neodrživom brzinom.

Prema analitičaru Endru Perpetui, ruske snage izvode oko 300 osmatračkih letova svakog dana tokom 31-mjesečnog rata protiv Ukrajine.

U posljednje vrijeme, skoro trećina tih naleta završila se tako što su ukrajinske snage oborile dron.

- U prošlosti je Rusija neto dobijala dronove mjesečno, a sada mislim da neto gube - primijetio je Perpetua prošlog mjeseca.

Rusi su, možda očekujući pauzu u nadzoru, preuzeli veliki rizik sa svojim najnovijim — i još uvijek ne potpuno spremnim — dronom „ohotnik“.

Ali „ohotnik“ je možda postao žrtva iste ukrajinske odbrane koja je nebo iznad linije fronta učinila tako opasnim za manje sofisticirane tipove dronova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. oktobar 2024 23:02