Haubica D-74 / - FOTO: PRINTSKRIN
14/10/2024 u 20:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Rusija u Ukrajini sada koristi sovjetsku haubicu iz 1940. koju ne bi trebalo ni da ima

Prošle nedelje, promotivni video iz Kremlja privukao je pažnju ukrajinskih medija koji izvještavaju o ratu. Na snimku je prikazana ruska posada koja puca iz starog, vučnog artiljerijskog sistema na ukrajinske položaje u Donjecku.

Artiljerijsko oružje je zapravo haubica D-74 od 122 mm, koju je Sovjetski Savez razvio kasnih 1940-ih, piše Biznis Insajder. 

Ipak, njegova starost nije bila glavna atrakcija. Rusija je, na kraju krajeva, redovno raspoređivala oružje iz doba Hladnog rata iz svojih starih zaliha.

Ono što je iznenađujuće u vezi sa D-74 u Ukrajini je da ne bi trebalo da se nalazi u ruskom inventaru.

Sovjetski Savez je počeo da ih proizvodi 1955. godine, ali ih je brzo zamijenila druga haubica, M-46, koja je ispaljivala 130 mm metke na većem dometu.

Kako je D-74 izašao iz mode, Moskva je počela da izvozi oružje u zemlje koje su prijateljski nastrojene prema Sovjetskom Savezu kao što su Vijetnam i Kina i smatra se da je raspodijelila cio svoj arsenal.

Ipak, oružje se ponovo pojavilo u ruskim rukama u Donjecku, što je navelo ukrajinske medije da raspravljaju o mogućnosti da je uvezeno iz zemlje kao što je Sjeverna Koreja, za koju se takođe zna da ima zalihe D-74.

„Nije tajna da Rusija vodi značajne borbe i sa materijalom, i sa ljudstvom. I sigurno je pretpostaviti da ovi sistemi, ili barem municija, dolaze iz Sjeverne Koreje“, rekao je za Biznis Insajder penzionisani potpukovnik Majkl Persel, koji drži časove o Rusiji i međunarodnoj bezbjednosti na Univerzitetu Džordž Vašington.

To što je Rusija saopštila svijetu da uvozi i koristi D-74 takođe bi se uklapalo u njenu ratnu strategiju, dodao je on.

„Rusija se nije stidjela da ojača i unaprijedi svoje odbrambene veze sa Severnom Korejom. Na isti način je Putinov režim uvijek tražio podršku i odobrenje od marginalizovanih država bez obzira na legitimitet vlasti“, dodao je.

Dženifer Kavano, viši saradnik i direktor vojne analize u vašingtonskom istraživačkom centru Prioriteti odbrane, rekla je za BI da Rusija možda pokušava da pokaže da može da prikupi ogromne resurse usred sankcija Zapada.

- S obzirom na ruske gubitke u poslednjih šest nedelja, objava da koriste D-74 mogla bi da bude način da signalizira svoju izdržljivost i sposobnost da se još neko vreme bori - rekla je ona.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. oktobar 2024 20:30