Zloglasni bataljon pridružio se ukrajinskoj invaziji na Kursk / screenshot X
19/08/2024 u 08:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zloglasni bataljon pridružio se ukrajinskoj invaziji na Kursk

Još jedna ukrajinska jedinica pridružila se invaziji na rusku oblast Kursk. Juče je 501. bataljon marinaca Ukrajinskog korpusa najavio prisustvo u regionu, na snimku na kojem se vidi kako marinci skidaju rusku zastavu „u jednom od naselja u Kurskoj oblasti“.

Oko 400 marinaca tog bataljona „vode borbene zadatke“, navodi se u saopštenju jedinice. Ali to nije uvijek bio slučaj. Kako piše Forbs, 501. bataljon ima nesrećnu istoriju izbjegavanja borbe. U tom smislu, Kurska kampanja je prilika za iskupljenje.

501. bataljon marinaca bio je u sastavu ukrajinskog garnizona na Krimu kada su ruske snage izvršile invaziju na strateško poluostrvo 2014. godine. Kada su brojčano nadjačane ukrajinske snage pobegle sa poluostrva, pridružilo im se samo 64 pripadnika 501. bataljona marinaca. Ostali – potencijalno stotine vojnika – dobrovoljno su ostali na Krimu, efektivno stali na stranu ruskih okupatora poluostrva.

Ministarstvo odbrane Ukrajine obnovilo je 501. bataljon marinaca. Osam godina kasnije, u prvim mjesecima šire invazije Rusije na Ukrajinu, bataljon se pridružio garnizonu u Mariupolju na obali Crnog mora.

Ruske trupe su opkolile Mariupolj, nemilosrdno gladujući i bombardujući gradski garnizon, kao i njegovo civilno stanovništvo. Glavni garnizon – više od 2.000 vojnika – izdržao se tri mjeseca, da bi se na kraju povukao u čeličanu Azovstal prije nego što se konačno predao krajem maja 2022, kada je nestalo hrane, municije i ljekova.

501. bataljon marinaca nije među posljednjima pružio otpor. Umjesto toga, odustali su šest nedjelja ranije, tokom prve nedjelje aprila.

Bez koordinacije sa susjednim snagama, oko 270 marinaca je napustilo svoje položaje i oružje i umarširalo u - rusko zarobljeništvo.

- Želimo da izbjegnemo žrtve i krvoproliće - rekao je ruskim državnim medijima poručnik 501. bataljona marinaca Kostjantin Bezsmrtni nakon masovne predaje. "Umoran sam da gledam kako ljudi umiru."

Ukrajinske snage spriječile ruski vazdušni napad na Kijev

Vlasti u Kijevu su otvorile istragu o neovlašćenoj predaji marinaca, koja se fokusirala upravo na Bezsmrtnog i još jednog visokog oficira. Tokom naredne dvije godine, oko 20 marinaca vratilo se u Ukrajinu u okviru razmjene zarobljenika. Ali oko 250 njih je ostalo u Rusiji.

Desetkovan kod Mariupolja, 501. bataljon marinaca morao je da se obnovi. Reorganizovana novim oficirima i regrutima, jedinica se ponovo pridružila ratu 2023. godine – u početku se boreći u oblasti Herson na jugu Ukrajine. Sve do ovog ljeta, jedinica je bila u Harkovskoj oblasti na sjeveru, braneći grad Vovčansk od velikog ruskog napada, koji još uvijek traje.

501. bataljon marinaca je očigledno prešao mnogo kilometara između Vovčanska i Kurska prošle nedjelje, u vrijeme kada su ukrajinske snage uspostavljale kontrolu nad teritorijom oko grada Suža, 10 km od rusko-ukrajinske granice.

Kopnene snage, vazdušno-jurišne snage, teritorijalne trupe i marinci. Marinci možda imaju najviše da dokažu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 18:22