EPA-EFE/JIM LO SCALZO / - извор: EPA-EFE/JIM LO SCALZO
06/05/2021 u 20:37 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Блинкен: Биће посљедица у случају руске агресије у Украјини

У рату у Донбасу, који је почео 2014. након прозападне револуције у Украјини и руске анексије Крима, погинуло је више од 13.000 људи и око 1,5 милиона је расељено

-Биће посљедица у случају руске агресије у Украјини- упозорио је амерички државни секретар Ентони Блинкен и изразио "забринутост" Сједињених Држава због гомилања руских снага на украјинској граници.

-На граници има више руских војника него икада од 2014. токком прве руске инвазије- оцијенио је Блинкен у разговору који је у недјељу објавио канал НБЦ и поновио процјену Бијеле куће.

Предсједник Бајден је био јако јасан: ако Русија поступи непромишљено или агресивно, скупо ће је коштати, биће посљедица, додао је не прецизиравши могући одговор.

Блинкен, који је разговарао о том предмету у петак телефоном с француским и њемачким колегама, нагласио је да “Сједињене Државе и европски партнери дијеле исте забринутости”.

У рату у Донбасу, који је почео 2014. након прозападне револуције у Украјини и руске анексије Крима, погинуло је више од 13.000 људи и око 1,5 милиона је расељено.

Интензитет сукоба је пао након мировних споразума у Минску 2015. али политичко рјешење није пронађено.

Дмитриј Песков, портпарол Кремља, одбацио је у недјељу могућност рата с Украјином, коју данима брине гомилање руских снага на њеним границама.

-Нико не креће путем рата и нико не прихвата могућност рата”-изјавио је Песков у разговору на државном каналу Русија 1, објављеном навече у Москви.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:58