Путин и Бајден двапут разговарали телефоном / -РТРС
26/04/2021 u 13:12 h
Ljiljana RadenovićLjiljana Radenović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Путин и Бајден вјероватно ће се састати у јуну

На питање да ли се Путиново учешће на самиту о клими прошле недјеље може сматрати излажењем у сусрет Вашингтону, Ушаков је рекао да то није уступак конкретно америчкој страни, већ демонстрација интереса Москве за колективно рјешавање климатских проблема
Састанак предсједника Русије и Сједињених Америчких Држава, Владимира Путина и Џозефа Бајдена, могао би се одржати у јуну, постоје чак и могући датуми.
– Говори се о јуну, постоје чак и конкретни датуми – одговорио је помоћник руског лидера Јуриј Ушаков на питање да ли се зна када би могао да се одржи састанак предсједника или се то не може предвидјети.
Међутим, помоћник предсједника одбио је да прецизира о којим датумима се ради.
– Па, нећу за сада говорити о датумима, али то је јун, јун – додао је он.
Ушаков је навео да припреме за састанак предсједника још нису почеле, али да је из САД примљен сигнал и он ће бити размотрен, а одлука донијета у зависности од многих фактора.
– За сада не, али сигнал је примљен, размотрићемо га. У зависности од многих фактора донијећемо одлуку, наравно – навео је Ушаков говорећи о томе да ли је на радном нивоу већ у току разматрање могућег самита.
На питање да ли се Путиново учешће на самиту о клими прошле недјеље може сматрати излажењем у сусрет Вашингтону, Ушаков је рекао да то није уступак конкретно америчкој страни, већ демонстрација интереса Москве за колективно рјешавање климатских проблема.
– То се може сматрати као наш велики интерес да се климатски проблеми ријеше. Они се могу ријешити само заједно, тако да ми обавезно учествујемо у свим таквим догађајима – нагласио је Ушаков.
Путин и Бајден су 13. априла одржали други телефонски разговор од инаугурације америчког предсједника. Како је саопштио Кремљ, предсједници су детаљно разговарали о стању билатералних односа и низу међународних питања. Бијела кућа је навела да је Бајден предложио Путину да у наредним мјесецима одрже лични састанак у трећој земљи.
Иначе, турско Министарство спољних послова позвало је прексиноћ америчког амбасадора у тој земљи због изјаве предсједника САД Џозефа Бајдена о признању масакра над Јерменима 1915. године у Отоманском царству за геноцид и пренијело му „снажну реакцију“ Анкаре.
РТРС
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:04