Ajatolah Ali Hamnei / - EPA
01/08/2024 u 08:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ajatolah Ali Hamnei predvodiće sahranu lidera Hamasa, naredio napad na Izrael

Iranski vrhovni verski vođa ajatolah Ali Hamnei predvodiće danas u Teheranu ceremoniju sahrane lidera palestinske militantne grupe Hamas Ismaila Hanijea, koji je juče ubijen u iranskom glavnom gradu, prenijela je iranska državna televizija Press TV.

Hamnei je prethodno naredio direktan napad na Izrael zbog ubistva Hanijea, prenio je Rojters, pozivajući se na trojicu neimenovanih iranskih zvaničnika.

Zbog Hanijevog ubistva, vlada Irana proglasila je srijedu, kao i 1. i 2. avgust danima žalosti.

Hanije je ubijen svega nekoliko sati nakon što je Izrael pokrenuo napad na libanski glavni grad Bejrut, u kojem je ubijen lider Hezbolaha Fuad Šukr.

Posle ceremonije sahrane u Iranu, Hanije će biti pokopan u Dohi.

Tijelo lidera Hezbolaha pronađeno ispod ruševina

Zabrinutost u UN od širenja sukoba

Zemlje članice Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) pozvale su na pojačane diplomatske napore kako bi se spriječio širi sukob na Bliskom istoku nakon što su ubistva dvojice militantnih vođa podigla napetosti.

Hanije je ubijen u iranskoj prestolnici Teheranu u napadu koji je izazvao prijetnje osvetom Izraelu i dodatno podstakao zabrinutost da se sukob u Gazi pretvara u širi bliskoistočni rat.

Taj napad uslijedio je manje od 24 sata nakon što je ubijen najviši vojni komandant Hezbolaha u izraelskom napadu na libansku prestonicu Bejrut u znak odmazde za smrtonosni raketni napad na Golansku visoravan.

- Bojimo se da je regija na ivici sveopšteg rata, rekla je u srijedu zamjenica stalnog japanskog predstavnika u UN Šino Micuko i pozvala na međunarodne napore da se spriječi takav sukob.

Hanijevo ubistvo osudile su Kina, Rusija i Alžir, a iranski ambasador u UN nazvao ga je terorističkim činom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 02:15