Терористички напад у Њујорку / - Терористички напад у Њујорку
26/10/2021 u 20:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Аларм у САД-у: Високи званичник увјерава да ће их Исламска држава напасти

Изјаве подсекретара министарства одбране Колина Кала најновији су подсјетник да би Авганистан и даље могао да представља озбиљну пријетњу за националну безбједност САД, преноси Ројтерс

Америчка обавјештајна заједница процијенила је да би такозвана Исламска држава у Авганистану могла да нападне Сједињене Америчке Државе у наредних шест мјесеци, те да то и намјерава, рекао је данас високи званичник Пентагона Колин Кал.

Изјаве подсекретара министарства одбране Колина Кала најновији су подсјетник да би Авганистан и даље могао да представља озбиљну пријетњу за националну безбједност САД, преноси Ројтерс.

У сведочењу пред Одбором за оружане снаге Сената, Кал је рекао да још није јасно да ли талибани имају снаге да се ефикасно боре против Исламске државе, након што су се војне трупе САД повукле у августу.

САД су се бориле против талибана, као и против такозване Исламске државе и Ал Каиде, наводи Ројтерс.

- Наша је процјена да су талибани и Исламска држава смртни непријатељи. Тако да су талибани веома мотивисани да крену на њих - рекао је Кал.

Кал је процијенио да такозвана Исламска држава има "кадар од неколико хиљада" бораца.

Вршилац дужности министра спољних послова Амир Кан Мутаки из нове талибанске владе рекао је да ће они ријешити претњу од милитаната Исламске државе.

Такође је навео да Авганистан неће постати база за нападе на друге земље.

Кал је сугерисао да Ал Каида у Авганистану представља сложенији проблем, с обзиром на њене везе са талибанима.

Управо су те везе покренуле војну интервенцију САД у Авганистану 2001. године након напада Ал Каиде 11. септембра на Њујорк и Вашингтон, а талибани су скривали вође Ал Каиде, подсјећа Ројтерс.

Кал је истакао да би Ал Каиди било потребно "годину или двijе" да обнови снагу за нападе ван Авганистана, односно на Сједињене Државе.

Амерички званичници упозоравају да је идентификовање и ометање група попут Ал Каиде и Исламске државе изузетно тешко без икаквих трупа у земљи.

Кал је навео да САД још нису имале никакав споразум са земљама у окружењу Авганистана о смjештању трупа за борбу против тероризма.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:49