/ foto youtube
21/08/2021 u 10:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Албанија, Косово и Сјеверна Македонија међу земљама које ће примити избјеглице из Авганистана

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је рекао да се преко територије 14 земаља већ сада, или ће се ускоро обављати транзит евакуисаних Авганистанаца

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да је до сада, осим САД, још 12 земаља пристало да макар привремено прими избјеглице из Авганистана, а међу њима су и Сјеверна Македонија, Албанија и Косово.

- Албанија, Канада, Колумбија, Костарика, Чиле, Косово, Сјеверна Македонија, Мексико, Пољска, Катар, Руанда и Уганда су дали великодушне понуде у погледу напора који се улажу у пресељење угрожених Авганистанаца- рекао је Блинкен, а саопштио каснио синоћ амерички Стејт департмент.,преноси ртцг портал.

- Изузетно цијенимо подршку коју су понудили и поносни смо да са њима сарађујемо у заједничкој подршци Авганистанском народу. Охрабрени смо и тиме што друге земље такође разматрају да понуде подршку- рекао је Блинкен.

Блинкен је рекао да се преко територије 14 земаља већ сада, или ће се ускоро обављати транзит евакуисаних Авганистанаца и држављана других држава који су напустили Авганистан.

То су, како је навео, Бахреин, Данска, Француска, Нјемачка, Италија, Казахстан, Кувајт, Катар, Таџикистан, Турска, Украјина, Уједињени Арапски Емирати, Велика Британија и Узбекистан.

Блинкен је рекао да су САД од 14. августа омогућиле да америчким авионима Кабул напусти око 13.000 људи и да настављају са операцијом спасавања.

- Током протеклих пар дана САД су кроз своје дипломатске канале организовале до сада незапамћену глобалну акцију евакуације америчких држављана, особља партнерских држава и угрожених Авганистанаца из Кабула- рекао је Блинкен.

- Желим посебно да захвалим нашим партнерима широм планете који су били од кључног значаја у овој операцији- рекао је државни секретар САД.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 00:37