ilustracija / - PHOTO BY JOHANNES PLENIO ON UNSPLASH
23/09/2024 u 22:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Amazonija izgubila šumu veličine Njemačke i Francuske

Amazonija, najveća prašuma u svijetu, izgubila je oblast veličine Njemačke i Francuske zajedno zbog krčenja šuma u prethodne četiri decenije, pokazalo je novo istraživanje.

Krčenje šuma, uglavnom u rudarske i poljoprivredne svrhe, dovelo je do gubitka 12,5 odsto biljnog pokrivača Amazonije od 1985. do 2023. godine, saopštio je RAISG, udruženje istraživača i nevladinih organizacija.

To je površina od 880.000 kilometara kvadratnih izgubljenog šumskog pokrivača širom Brazila, Bolivije, Perua, Ekvadora, Kolumbije, Venecuele, Gvajane, Surinama i Francuske Gvajane.

Južnoamerička džungla, koja se prostire na devet zemalja, smatra se ključnom za borbu protiv klimatskih promjena zbog svoje sposobnosti da apsorbuje ugljen-dioksid iz atmosfere, koji zagrijava planetu, prenio je AFP.

Evakuacija kod Los Anđelesa: Više od 35.000 kuća ugroženo zbog šumskog požara

RAISG ukazuje na "ubrzanu transformaciju" Amazonije, uz "alarmantno povećanje" korištenja zemljišta koje je ranije zauzimala šuma za rudarstvo, usjeve ili stoku.

- Veliki broj ekosistema nestao je da bi ustupio mjesto ogromnim prostranstvima pašnjaka, polja soje ili drugih monokultura, ili su pretvoreni u kratere za iskopavanje zlata- navode stručnjaci, prenose Nezavisne.

Sandra Rio Kaseres iz peruanskog Instituta za opšte dobro vjeruje da je gubitak vegetacije u Amazoniji direktno povezan sa velikom sušom i šumskim požarima koji pogađaju nekoliko južnoameričkih zemalja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. septembar 2024 22:21