/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
06/02/2024 u 20:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ambasada Rusije optužila Njemačku da destabilizuje BiH, Balkan i Evropu

Ruska ambasada je Njemačku optužila i da „davanjem podrške Kosovu destabilizuje Balkan“ i da „podržavajući Kijev destabilizuje Evopu“

Ambasada Rusije u BiH saopštila je da Njemačka, a ne Rusija, zaoštrava unutrašnju političku krizu u BiH, prije svega "posredstvom figure" visokog predstavnika Kristijana Šmita, čiji legitimitet Moskva osporava jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN.

Ruska ambasada je Njemačku optužila i da „davanjem podrške Kosovu destabilizuje Balkan“ i da „podržavajući Kijev destabilizuje Evopu“.

Rusija se, piše u saopštenju, „kao jedan od garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma (za BIH), zalaže za razvoj dijaloga u BIH, razradu dogovora na bazi konsenzusa i za jačanje svestranih veza s narodima prijateljskim prema BiH“.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius je u Sarajevu danas izjavio da Njemačka podržava sprečavanje Rusije da proširi uticaj na Zapadnom Balkanu i „dovede do nove krize u Evropi“.

Kazao je da NATO i EU imaju jasan stav o djelovanju Rusije, naglasivši da da u tom pogledu BiH ne može da ostane neopredijeljena.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 23:22