FBI, ilustracija / - SCREENSHOT
13/08/2024 u 09:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Američki FBI otvorio istragu o navodnom iranskom hakovanju Trampove kampanje

FBI je otvorio istragu o navodima iz kampanje Donalda Trampa da je bila na meti hakera koji rade za iransku vladu.

- Možemo da potvrdimo da FBI istražuje slučaj - navela je agencija u kratkom saopštenju od ponedeljka ne navodeći konkretno ime bivšeg predsjednika ili Irana.

Portparol Trampove kampanje rekao je za Bi-Bi-Si da su dokumente nezakonito pribavili „strani izvori neprijateljski raspoloženi prema Sjedinjenim Američkim Državama“.

Iranski zvaničnici su negirali bilo kakvu povezanost sa hakovanjem, a američka vlada nije zvanično optužila Iran.

FBI takođe istražuje da li su iranski hakeri ciljali na kampanju Džoa Bajdena i Kamale Haris, navodi CBS Njuz, partner Bi-Bi-Sija, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa istragom.

Izjava Trampove kampanje uslijedila je dan nakon što je Majkrosoft objavio izvještaj u kojem se navodi da su iranski hakeri ciljali kampanju neimenovanog američkog predsjedničkog kandidata u junu, prenosi Kliks.ba.

Microsoft-ov centar za analizu prijetnji (MTAC) saopštio je da je kampanji poslata phishing e-poruka - poruka koja je dizajnirana da izgleda pouzdano kako bi cilj prevario da klikne na zlonamjernu vezu.

Tramp je u subotu rekao da su hakeri „mogli da dobiju samo javno dostupne informacije“. FBI je započeo istragu početkom ljeta nakon što su obje kampanje doživjele pokušaje krađe identiteta, javio je CBS Nevs.

Prema Vašington Post-u, trojica zaposlenih u kampanji Bajden-Haris takođe su bili meta u phishing imejlovima u danima prije nego što je predsjednik Džo Bajden objavio da se povlači iz trke.

Portparol Harisove kampanje rekao je u izjavi za medije da kampanja „budno prati i štiti od sajber prijetnji i da nije svjesna bilo kakvog narušavanja bezbjednosti sistema“.

Kako navodi Vašington post, istraga FBI-ja o pokušajima hakovanja prvi put je otvorena u junu

Demokratski kongresmen Adam Šif bio je među nekoliko poslanika koji su pozvali FBI da otkrije šta zna o pokušajima hakovanja.

Mask intervjuisao Trampom uživo, razgovor kasnio više od 40 minuta zbog hakera

On je rekao da je američka obavještajna zajednica „reagovala presporo da bi pravilno identifikovala rusku šemu hakovanja i lažiranja“ 2016. i „trebalo bi brzo da djeluje ovdje“.

To dolazi nakon što je demokratski kongresmen Eric Svalvel rekao da je zatražio brifing od Ministarstva za unutrašnju bezbjednost o "navodnom hakovanju Trampove predsjedničke kampanje".

- Da, Tramp je najodvratnija osoba koja je ikada tražila funkciju. Takođe je pozvao na istragu o stranom hakovanju na prošlim izborima... Ali to ne znači da Amerika ikada toleriše strano miješanje - objavio je u subotu na Tvitteru.

Američki bezbjednosni izvori su ranije upozoravali na iransku zavjeru da ubije Trampa, koja nije povezana sa prošlomjesečnim pokušajem pucnjave u Pensilvaniji. A u utorak je američko Ministarstvo pravde optužilo Pakistanca za navodne veze sa Iranom za zavjeru za ubistvo američkih zvaničnika, uključujući potencijalno bivšeg predsjednika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 05:55