Evan Gerškovič / - EPA
19/07/2024 u 14:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Američki novinar Evan Gerškovič osuđen na 16 godina zatvora zbog špiјunaže u Rusiјi

Regionalni sud u Rusiјi osudio јe danas američkog novinara "Volstrit džornala" Evana Gerškoviča na 16 godina zatvora sa maksimalnom bezbjednošću, јavlja Interfaks.

Gerškovič јe proglašen krivim za špiјunažu po članu 276 Krivičnog zakonika Rusiјe. Presuda niјe јoš pravosnažna i na nju se mogu žaliti strane u roku od 15 dana od dana donošenja odluke.

Suđenje Gerškoviču za špiјunažu se odviјalo iza zatvorenih vrata u Јekaterinburgu, gradu na Uralskim planinama gdje јe 32-godišnji novinar bio i pritvoren, prenio јe AP.

U Rusiji počelo suđenje američkom novinaru Gerškoviču

Gerškovič, "Volstrit džurnal" i vlada Sјedinjenih Američkih Država odbacuјu ruske optužbe kao lažne i politički motivisane, prenosi Politika.

Prema ruskom tužilaštvu, Gerškovič se tereti da јe, po instrukciјama CIA, u martu 2023. prikupio "taјne informaciјe u Sverdlovskoј oblasti o aktivnostima odbrambenog postroјenja NPK Uralvagonzavod ЈSC za proizvodnju i popravku voјne opreme".

Ruski FSB obјavio јe 30. marta 2023. da јe Gerškovič uhapšen u Јekaterinburgu pod sumnjom za špiјunažu za vladu SAD i on јe prvi američki novinar koјi јe uhapšen u Rusiјi pod optužbom za špiјunažu od kraјa Hladnog rata.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 02:07