/ - фото: Твитер
26/08/2021 u 19:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Америка вjеруjе да иза напада у Кабулу стоjи Исламска држава Корасан

Генерални секретар НАТО-а Jенс Столтенберг осудио jе два напада самоубица бомбаша у Кабулу као „ужасне терористичке нападе” коjи су циљали Авганистанце коjи покушаваjу да напусте земљу

Америчка администрациjа вjеруjе да jе за данашње смртоносне нападе испред аеродрома у Кабулу, у коjима jе наjмање 13 особа погинуло, а више десетина рањено, одговорна терористичка организациjа Исламска држава.

Званичник САД коjи jе говорио за АП под условом да остане анониман рекао jе да jе више припадника америчке воjске рањено у данашњем нападу, у коjем су учествовала два бомбаша самоубице и наоружани нападачи, како се вjеруjе, организациjе Исламске државе – Корасан, коjа jе радикалниjа од талибана.

Талибани, коjи су потврдили 13 жртава и више повриjеђених у овом нападу међу цивилима и своjим припадницима, у неприjатељским су односима са групом Исламске државе – Корасан, коjа дjелуjе у Авганистану, а портпарол талибана jе рекао да су и они у опасности од напада те групе Исламске државе, на коjу jе раниjе упозорио и амерички предсjедник Џозеф Баjден.

Западне земље упозоравале су да постоjи могућност од напада на аеродром у Кабулу, коjи би, како тврде, могла да изведе терористичка организациjа позната као Исламска држава Корасан или ИСИС-К.

– Сваки дан на терену jе jош jедан дан када знамо да ИСИС-К жели да изврши напад на аеродром у Кабулу, и нападне нас и савезничке снаге и недужне цивиле –изjавио jе ове недjеље амерички предсjедник Џо Баjден.

ИСИС Корасан jе заправо огранак терористичке групе коjа се први пут поjавила у Сириjи и Ираку, преноси Си-Ен-Ен, јављају медији.

ИСИС-К се поjавио око 2015. године, а сматра се да би могао имати до 2.200 бораца, мада би ова броjка могла бити и већа с обзиром на безбjедносни вакуум коjи jе настао услиjед одласка страних воjних трупа, преноси Скаj њуз.

Борците терористичке организациjе се углавном налазе у авганистанским провинциjама Кунар и Нангархар и одговорни су за неке од наjгорих покоља у Авганистану.

ИСИС-К jе добио име по историjскоj региjи коjа jе покривала већи дио данашњег Авганистана и дjелове Централне Азиjе.

Организациjа ИСИС-К жели да успостави калифат коjи почиње у jужноj и централноj Азиjи, у складу са шериjатским законом, а коjи ће се ширити како се муслимани из читавог региона и свиjета буду придруживали, преноси Тањуг.

НАТО: Наjоштриjе осуђуjемо нападе на аеродрому у Кабулу

Генерални секретар НАТО-а Jенс Столтенберг осудио jе два напада самоубица бомбаша у Кабулу као „ужасне терористичке нападе” коjи су циљали Авганистанце коjи покушаваjу да напусте земљу.

Столтенберг jе обjавио на свом Твитер налогу да наjоштриjе осуђуjе нападе испред аеродрома у Кабулу, пише АП.

– Моjе мисли су са свима онима коjи су погођени у нападу и њиховим вољенима. Наш приоритет остаjе да што jе могуће брже евакуишемо што више људи и одведемо их на сигурно –обjавио jе Столтенберг.

Према талибанским званичницима, у експлозиjама jе убиjено наjмање 13 људи и 15 рањено.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:47