ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
25/09/2024 u 11:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Astronomi prvi put otkrili asimetričnu atmosferu na nekoj planeti

Egzoplaneta veličine Jupitera i sa samo desetinom mase najveće planete Sunčevog sistema ima asimetričnu atmosferu, otkrili su astronomi sa Univerziteta u Arizoni pomoću Svemirskog teleskopa Džejms Veb.

Kancerogeno zračenje prijeti astronautima u svemiru

Postoji značajna razlika između dvije ivice atmosfere na istoku i zapadu planete, naveli su istraživači u žurnalu Nature Astronomy.

- Ovo je prvi put da je primijećena istočno-zapadna asimetrija na bilo kojoj egzoplaneti i tok ona obilazi oko svoje zvijezde. Mislim da posmatranje svemira iz orbite ima mnogo prednosti u odnosu na posmatranje sa Zemlje- rekao je Metju Marfi, glavni autor studije i postdiplomac u Opservatoriji Stjuard na Univerzitetu u Arizoni.

Istočno-zapadna asimetrija egzoplanete odnosi se na razlike u atmosferskim karakteristikama, kao što su temperatura ili svojstva oblaka, između istočne i zapadne hemisfere planete.

Određivanje da li ova asimetrija postoji ili ne je ključno za razumijevanje klime, atmosferske dinamike i vremenskih obrazaca egzoplaneta - planeta koje postoje izvan našeg solarnog sistema, prenosi EurekAlert!

Egzoplaneta WASP-107b, udaljena 211 svjetlosnih godina od Zemlje, plimno je zaključana za svoju zvijezdu. To znači da je egzoplaneta uvijek istom stranom okrenuta ka zvijezdi oko koje orbitira, na sličan način na koji je Mjesec uvek okrenut ka Zemlji jednom stranom.

Marfi i njegov tim koristili su tehniku transmisione spektroskopije sa teleskopom Džejms Veb.

Ovo je primarni alat koji astronomi koriste da steknu uvid u ono što čini atmosfere drugih planeta, rekao je on.

Teleskop je napravio niz snimaka dok je planeta prolazila ispred svoje matične zvijezde, kodirajući informacije o atmosferi planete. Koristeći nove tehnike i nezapamćenu preciznost teleskopa Džejms Veb, istraživači su bili u stanju da odvoje signale atmosfere istočne i zapadne strane i dobiju fokusiraniji pogled na specifične procese koji se dešavaju u atmosferi egzoplanete.

- Ovi snimci nam mnogo govore o gasovima u atmosferi egzoplanete, oblacima, strukturi atmosfere, hemiji i kako se sve mijenja kada prima različite količine sunčeve svjetlosti- rekao je Marfi.

Egzoplaneta WASP-107b je jedinstvena po tome što ima veoma nisku gustinu i relativno nisku gravitaciju, što rezultira atmosferom koja je više naduvana nego što bi bile atmosfere drugih egzoplaneta iste mase.

- Nemamo ništa slično u našem solarnom sistemu. Ona je jedinstvena, čak i među egzoplanetama- rekao je Murphy.

Istraživači posmatraju egzoplanete skoro dvije decenije, a mnoga posmatranja sa Zemlje i iz svemira su pomogla astronomima da pogode kako bi atmosfera egzoplaneta izgledala, rekao je Tomas Biti, koautor studije i vanredni profesor astronomije na Univerzitetu u Viskonsinu-Medisonu.

- Ovo je zaista prvi put da smo vidjeli ove vrste asimetrija direktno u obliku transmisione spektroskopije iz svemira, što je primarni način na koji razumijemo od čega su napravljene atmosfere egzoplaneta - to je zapravo nevjerovatno- rekao je Biti, prenosi Telegraf Nauka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. septembar 2024 11:44