/ - FOTO: UNSPLASH - AJ COLORES POLICIJA
15/10/2024 u 23:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Austrija: Otkrivena grupa IS fanatika, među njima i 15-godišnjak iz BiH

Pripadnici austrijske Državne kancelarije za borbu protiv ekstremizma na današnjoj konferenciji za štampu otkrili su detalje o grupi mladih fanatika Islamske države, a koja je djelovala u austrijskom St.Peltenu.

Kako prenose mediji, na čelu grupe bio je Baškim B., 20-godišnji državljanin Sjeverne Makedonije, koji je optužen za širenje propaganda Islamske države u Donjoj Austriji. On je okupio grupu od osam tinejdžera, dobi od 13 do 15 godina.

Naime, Baškim B. pojavio se “na radaru” austrijske policije tako što je nacrtao nekoliko grafita posvećenih Islamskoj državi na glavnoj stanici u St.Peltenu. Inače, on je tek bio izašao iz zatvora gdje je služio kaznu zbog podrške terorističkoj organizaciji.

Nakon njegovog hapšenja u aprilu, ove godine, počelo je da se odmotava klupko ostatka njegove grupe. Ono što je zastrašujuće jeste da je vrbovao izuzetno mlade dječake, od kojih je najmlađi star svega 13 godina. Svi oni u nosili prstenove sa pečatom koje nose i islamisti, prenose Nezavisne.

U toj grupi bio je i 15-godišnji državljanin Bosne i Hercegoine koji je tvrdio da je pripadnik Islamske držabe. On je pozivao omladinu da podrži Hamas, te je navodno želio da u grupu regrtuje još trojicu mladića.

Inače, navodni vođa Baškim B. već je osuđen i ponovo je na odsluženju zatvorske kazne. Krivični postupak protiv tinejdžera iz BiH, Avganistana i Austrije je još uvijek u toku, ali svi oni su već dali inkriminišuće dokaze o Baškimu B.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

15. oktobar 2024 23:32