Džo Bajden / - EPA
31/05/2024 u 22:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bajden: Ako Hamas prekrši sporazum Izrael može da obnovi operacije

Predsjednik SAD Džozef Bajden je objasnio danas da će "Izrael uvjek imati pravo da se brani protiv prijetnji svojoj bezbjednosti i da izvede odgovorne za 7.oktobar pred lice pravde".

Bajden je danas u obraćanju iz Bijele kuće predstavio sporazum iz tri faze koji je Izrael predložio ekstremistima Hamasa, a za koji kaže da će dovesti do oslobađanja preostalih talaca iz Gaze i mogao bi da okonča gotovo osmomjesečni rat, prenio je Asošiejted pres.

Američki lider je naveo da Hamas „nije više sposoban“ da izvede još jedan napad velikog obima na Izrael i apelovao na Izraelce i Hamas da dođu do sporazuma da se oslobode taoci za produženi prekid vatre, prenosi Nova.rs.

(UŽIVO) Netanjahu: Rat se neće završiti do oslobađanja svih talaca i eliminacije Hamasa

- SAD će uvjek osigurati da Izrael ima ono što mu je potrebno da se brani – rekao je on.

- Ako Hamas propusti da ispuni svoje obaveze na osnovu sporazuma Izrael može obnoviti vojne operacije. Ali Egipat i Katar su me uvjerili da oni nastavljaju da rade na tome da Hamas to ne čini -  dodao je Bajden.

Bajden predstavio predlog za primirje u Gazi: "Sporazum koji dovodi sve taoce kući"

On je predstavio predlog sporazuma u vrijeme kada je izraelska vojska potvrdila da njene snage dejstvuju u centralnim djelovima Rafe i da širi ofanzivu u tom gradu na jugu Gaze.

Predsjednik SAD je to nazvao „istinski odlučujućim trenutkom“ dodajući da je Hamas rekao da želi prekid vatre i da je izraelski fazni sporazum mogućnost da dokaže da li to svarno misli.

Izrael je pokrenuo rat u Gazi posle napada Hamasa 7.oktobra kada su palestinski ekstremisti probili granicu i ubacili na južnu izraelsku teritoriju, ubivši oko 1.200 ljudi, uglavnom civila i oteli i odveli u zatočeništvo više 250 talaca.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 08:29