/ ГЕНЕРАЛЬНИЙ ШТАБ ЗСУ
11/03/2022 u 08:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бајден и Ердоган траже тренутни прекид руске агресије

Указано је да је Ердоган пренио Бајдену да се укину, како их је означио, неправедне санкције уведене турској одбрамбеној индустрији

Предсједници Сједињених Америчких Држава (САД) и Турске, Джозеф Бајден и Тајип Ердоган су у телефонском разговору истакли потребу за тренутним прекидом руске агресије на Украјину и поздравили координисан међународни одговор на кризу, саопштила је Бијела кућа, јављају агенције преносе медији.

Двојица државника, наводи се у саопштењу, потврдили су подршку властима и грађанима Украјине.

-Предсједници су разговарали о заједничкој забринутости због ничим изазване и неоправдане инвазије Русије на Украјину- указано је у тексту, преноси Глас Америке.

Бајден и Ердоган су, како је наведено, поздравили координисан међународни одговор на кризу.

-Бајден је изразио захвалност за напоре Турске да подржи дипломатско рјешење сукоба, као и недавне ангажмане Турске са регионалним лидерима који помажу у промовисању мира и стабилности- наводи Бијела кућа напомињући да су предсједници двије државе разматрали и могућности јачања билатералних веза.

Ердоган је, како се наводи у саопштењу из кабинета предсједника Турске, Бајдену указао на значај да Анкара настави дијалог са Украјином и Русијом како би се спријечило погоршање кризе.

-Улога Турске као посредника у проналажењу рјешења је важна- наводи се у саопштењу.

Указано је да је Ердоган пренио Бајдену да се укину, како их је означио, неправедне санкције уведене турској одбрамбеној индустрији.

САД су увеле 2020. санкције Исмаилу Демиру и турском Одбрамбеном директорату због набавке руских ракетних система С-400. Турска је чланица НАТО-а од 1952. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 20:51