Бајден  / Foto: CAROLYN KASTER • ASSOCIATED PRESS
08/09/2021 u 13:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бајден: Кина ће покушати да постигне договор са талибанима, али имаће проблеме

Сви сада покушавају да схвате који су њихови наредни потези, тврди амерички лидер

Амерички предсједник Џо Бајден изјавио је да је сигуран да ће Kина покушати да постигне договор са талибанима након што је ова организација преузела власт у Авганистану 15. августа.

- Kина има реалан проблем са талибанима. Зато ће покушати да постигну неки аранжман са њима. Kао и Пакистан, као и Русија, као и Иран. Сви сада покушавају да схвате који су њихови наредни потези - рекао је Бајден новинарима.

САД и њихови савезници договорили су да координирају своју политику према талибанима, а Вашингтон им је блокирао приступ резервама авганистанске државе, од којих већину држе у америчкој централној банци, како би се обезбиједио да испуне своја обећања да ће поштовати права жена и међународно право.

Стручњаци процјењују да ће велики дио те економске полуге бити изгубљен ако Kина, Русија или друге земље обезбиједе средства талибанима.

Италија, која предсједава Групом 20 у којој су Kина и Русија, покушава да организује заједнички састанак о Авганистану, али за сада није објављен датум Самита Г20, што указује на неслагање међу чланицама.

Kина није званично признала талибанску власт у Авганистану, али је кинески министар спољних послова Ванг Ји у јулу угостио једног од оснивача талибана Мулу Абдула Ганија Барадара, и поручио да би свијет требало да подржи ову земљу при транзицији власти уместо да врши већи притисак на њу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:39