Џо Бајден / - РТС
29/11/2021 u 20:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бајден: Омикрон разлог за забринутост, не панику

Рекао је да ће “прије или касније”, новоткривени сој коронавируса – омикрон доћи у САД, и нагласио да је то разлог за “забринутост, али не и панику”

Предсједник САД Џо Бајден позвао је Американце да приме бустер дозе вакцина против ковида, како би се заштитили од нових варијанти вируса, јављају агенције преносе медији.

Рекао је да ће “прије или касније”, новоткривени сој коронавируса – омикрон доћи у САД, и нагласио да је то разлог за “забринутост, али не и панику”.

Амерички предсједник рекао је да не очекује да ће бити потребне нове рестриктивне мјере и затварања, и умјесто тога нагласио потребу да грађани који још нису примили прве дозе вакцине то учине, а они који су вакцинисани дођу по “бустере”. Такође је подстакао грађане да носе маске у затвореним просторима, истичући да мјере затварања неће бити потребне ако се Американци вакцинишу и носе маске.

Бајден каже да ће проћи неколико недјеља док се не утврди колико су постојеће вакцине ефикасне против омикрона. Нагласио је да је мало вјероватно да ће тај сој бити разлог за измијењене вакцине или бустере, али да ће у том случају САД убрзати развој и дистрибуцију нових вакцина.

Амерички предсједник је најавио и да ће његова администрација у четвртак изнијети стратегију за сузбијање новог соја коронавируса. Он је поздравио транспарентост Јужне Африке у дијељењу информација о новој варијанти вируса и изразио очекивање да ће и друге земље бити спремне да пријаве нове сојеве.

Бајден је такође саопштио да Бијела кућа припрема стратегију за борбу против коронавируса током предстојеће зиме и да ће је објавити у четвртак.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:22